Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан округли сто “Социјална инклузија у Републици Србији”

Објављено 28.10.2017.

Okrugli sto "Socijalna inkluzija u Republici Srbiji"Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић је 26. октобра изјавио да се Србија показала као одговорна држава која, по начину на који се односила према мигрантима и деци без пратње међу њима, може служити другима за пример. Ђорђевић је на округлом столу “Социјална инклузија у Републици Србији” оценио да овакви састанци доприносе спровођењу конкретних акција које подижу бригу о деци на виши ниво, изразивши захвалност међународним организацијама на помоћи коју пружају Србији у мигрантској кризи.

Министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић подсетила је на то да се десети циљ одрживог развоја Уједињених нација односи на неопходност смањивања неједнакости и унутар држава и међу државама.

Она је истакла да се, имајући у виду чињеницу да у Србији и даље између 13 и 15 одсто деце не завршава основну школу, мора још пуно радити на инклузији.

Стални координатор Уједињених нација у Србији Карла Робин Херши је, подсетивши на то да је социјална инклузија један од стубова Уједињених нација, нагласила да УН имају петогодишњи програм од 2016. до 2020. године, те да ово представља наставак рада у оквиру тог програма.

Она је изразила уверење да овакве активности воде ка подршци 17 циљева одрживог развоја и плана 2030, али и задовољство тиме што светска организација подржава Србију на путу јачања социјалне инклузије.

Шеф Представништва UNHCR-а у Србији Ханс Фридрих Шодер истакао је да је једна од водећих порука плана 2030 да нико не сме остати напуштен.

Ово је Србија веома озбиљно схватила, јер групе које су посебно рањиве нису само избеглице из региона, Роми, расељена лица са Косова и Метохије, већ и деца без пратње међу мигрантима, рекао је Шодер.

Он је додао да данас у Србији борави више од 300 малолетне мигрантске деце без пратње, и изразио захвалност свим социјалним радницима, учитељима и осталима који помажу овој деци.

У оквиру округлог стола “Социјална инклузија у Републици Србији” потписан је и Меморандум о разумевању између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Црвеног крста Србије, градске општине Савски венац, Града Новог Сада, Града Крагујевца и Града Ниша.

Такође, потписан је и Меморандум о разумевању између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Високог комесаријата УН за избеглице и Удружења “Снага пријатељства” – Amity.

Потписан је и уговор о додели донаторских средстава између организације “Save the Children International” у Србији и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања о реализацији пројекта “Процена стандарда и процедура за очување сигурности деце у центрима за смештај деце из мигрантске и избегличке популације на територији Републике Србије”.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]