Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан округли сто „Унапређење квалитета урбанистичких планова кроз инклузију“

Објављено 01.08.2017.

wheelchair - ilustracijaУ петак, 21. јула 2017. године, у просторијама СКГО у Београду, одржан је округли сто „Унапређење квалитета урбанистичких планова кроз инклузију“. СКГО има намеру да организује серију округлих столова на којима би се разговарало о могућностима унапређења квалитета урбанистичких планова, а тема Инклузије у урбанистичким плановима изабрана је као прва тема округлог стола.

Округли сто је организован у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сектором за просторно и урбанистичко планирање. Учесници округлог стола били су представници локалних самоуправа (чланови Одбора за урбанизам и становање СКГО и главни урбанисти), јавна урбанистичка предузећа, представници независних институција (Заштитник грађана, Покрајински омбудсман), невладине организације и стручњаци за питања инклузије, родне равноправности и др.

Округли сто је отворио помоћник министра Ђорђе Милић, који је указао на то да ће се теме унапређења квалитета урбанистичких планова највише обрађивати кроз будућу Националну стратегију урбаног развоја. О инклузији као теми која има високо место на глобалној агенди кад је у питању урбани развој говорио је др Синиша Тркуља из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Стварање инклузивних градова задатак је локалних самоуправа и националних влада јер проистиче из 11. циља одрживог развоја УН.

На округлом столу дискутовано је о три аспекта инклузије у урбанистичком планирању: родној равноправности, укључивању маргинализованих друштвених група и унапређењу приступачности. О родним аспектима у урбанистичким плановима говорила је Милена Зиндовић из ЈУП Шабац. Она је представила почетну анализу могућности увођења родне перспективе у урбанистичке планове, коју је израдила за потребе СКГО ове године. Окосница дискусије у овом делу округлог стола била је „универзални дизајн“ и како приликом планирања предвидети простор који ће моћи да користи што већи број корисника, без стварања додатних конфликата.

Александар Ристић из Завода за урбанизам Ниш говорио је о искуствима приликом израде планова за подстандардна Ромска насеља у Белој Паланци, а у оквиру пројекта ТАРИ. Методологија израде ових планова је подразумевала увођење института „насељских одбора“ као вид укључивања представника локалне Ромске заједнице у свим фазама израде плана.

Александра Манић из Пирота је говорила о искуствима у изради планске и пројектне документације у овом граду, а у циљу обезбеђење приступачности особама са инвалидитетом. У дискусији која је уследила након ове презентације разматрано је колико постојећи правни оквир одговара пракси односно, да ли је неопходно да се Закон о планирању и изградњи мења како би се обезбедио већи ниво поштовања обавеза које се тичу обезбеђивања приступачности јавним објектима и просторима.

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]