Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан округли сто у Лозници на тему „Иницијатива за социјалну укљученост“

Објављено 11.01.2016.

loznicaОкругли сто посвећен првом представљању Стратегије социјалне заштите у Лозници од 2016. до 2020. године одржан је 25. децембра 2015. године. Састанак са темом “Иницијатива за социјалну укљученост” отворила је др Нада Ђурић, координатор пројекта који подржава Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Др Ђурић је подсетила да је важна улога и активно учешће свих актера на пољу социјалне заштите у Лозници како би се што боље мапирали проблеми у овој области, размотриле могућности и питања проширивања асортимана услуга социјалне заштите и проширили извори финансирања тих услуга. Наглашено је такође да је циљ округлог стола представљање резултата рада свих заинтересованих страна у процесу израде Стратегије социјалне заштите града Лозница.

Скуп је затим поздравила Милојка Смиљанић, начелница Градске управе Лозница, и изразила задовољство што је Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије подржао Удружење грађана “Искра – Лозница” у иницијативи да се покрене израда овог стратешког документа који је од великог значаја за Лозницу. Истакла је да се Стретегија социјалне заштите града Лознице односи на период од пет година, а обухватиће све социјалне категорије у циљу смањења сиромаштва. Циљ је да се изврши равноправна деоба финансијских средстава. Такође је указала да градска управа придаје велики значај сектору социјалне заштите, а у буџету се планирају средства за подстицајне мере за осетљиве и социјално угрожене категорије становништва. Поред тога, истакнута је и важност партнерства са НВО сектором у креирању политика социјалне заштите. (…)

Бранка Павловић, стручна консултанткиња на пројекту, навела је да су установе социјалне заштите препознате и видљиве у локалној заједници, а да ОЦД имају доста искуства у пројектима што је такође за град Лозницу значајан ресурс. (…) Најбројнија корисничка група услуга социјалне заштите је у старосној доби од 26-64 године, као и група деце и младих до пунолетсва.

Када се посматра корисничка група до 18 година истакнуто је да постоји тренд раста деце из породица корисника НСП и других материјалних давања. Запаже се да када неко уђе у систем социјалне заштите и постане корисник материјалних давања занемаре се други евентуални проблеми у таквим породицама као што је насиље у породици, злостављање деце и сл. чиме би установе социјалне заштите требало да се баве у наредном периоду.  Истакнуто је  да је све мање деце без родитељског старања која су смештена у институцији, већ су у хранитељским породицама. У наставку рада предложени су стратешки правци развоја система услуга социјалне заштите: социјална инклузија друштвено осетљивих група; мултисекторска сарадња (социјална заштита, образовање, здравство, организације цивилног друштва, развијање међусекторских услуга за унапређење инклузија друштвено осетљивих група); као и транспарентан систем наручивања услуга социјалне заштите од стране локалне самоуправе. (…)

Учесници скупа дискутовали су и о мерама и акцијама за реализацију циљева Стратегије социјалне заштите, од плана развоја услуга социјалне заштите у Лозници у периоду 2016-2020. год., до обезбеђивања финансијских подстицаја за лиценцирање пружалаца услуга из јавног, цивилног и приватног сектора и развијања протокола мултисекторске сарадње кроз мрежу свих актера социјалне заштите. Поред тога, било је речи и о успостављању транспарентног система наручивања услуга социјалне заштие у складу са постојећим правним оквиром, као и о развијању  капацитета за учешће у поступку јавних набавки услуга социјалне заштите. Предложено је да до 15. јануара 2016. године сви учесници тј. представници институција дају одговоре, коментаре, сугестије и допуне на први нацрт Стратешког документа како би се у наредном периоду могли дати дефинитивни оквири и верзије визије, мисије и стратешких циљева. Такође је истакнуто да ће на крају бити припремљен и Акциони план.

Више информација о овом скупу потражите на адреси iskra.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]