Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан први Међусекторски панел о друштвено одговорном пословању и улози пословног сектора у друштву

Објављено 04.03.2014.

Međusektorski panel o društveno odgovornom poslovanjuМеђусекторски панел о друштвено одговорном пословању и улози пословног сектора у друштву одржан је 28. фебруара 2014. године у Палати “Србија”. Овај јединствени међусекторски панел окупио је лидере из свих сектора с циљем да иницира дијалог о друштвено одговорном пословању (CSR), политикама, стратегијама, кључним друштвеним изазовима, као и о улози коју пословни сектор има и коју би требало да има у развоју друштва. Панел су организовали Форум пословних лидера Србије и Смарт колектив, уз подршку USAID-а и ISC-а у оквиру програма „Грађанско друштво за будућност”, у партнерству с Делегацијом Европске уније у Републици Србији и Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва у Влади Србије.

Окупљањем представника компанија, представника цивилног друштва активних у промоцији CSR-а и повезаних тема, као и представника релевантних Владиних тела, овај међусекторски панел постао је платформа за размену искустава, знања, идеја и отварање дискусије која ће допринети развоју конкретних решења у областима које су кључне за одрживи друштвено-економски развој српског друштва.

Инспирисан сличним иницијативама на међународном нивоу и на нивоу Европске уније, попут Европског међусекторског форума о CSR-у који организује Европска комисија (European Multistakeholder Forum on CSR), први српски међусекторски панел окупио је 30 водећих представника свих сектора како би:

  • Отворили дискусију о важности CSR-а за инклузиван, паметан и одржив раст
  • Поделили своје виђење релевантних политика и стратегија на ЕУ и националном нивоу
  • Отворили дијалог о актуелној и жељеној улози бизниса у друштву
  • Инспирисали и пронашли инспирацију за CSR активности и међусекторске иницијативе
  • Дали смернице за будућност CSR-а у Србији.

У фокусу првог Међусекторског панела о друштвено одговорном пословању и улози пословног сектора у друштву била је анализа тренутног стања CSR-а у Србији, са циљем дефинисања препорука за унапређења у овој области. Анализа тренутног стања била је представљена кроз неколико кључних тема:

1. Друштвено одговорно пословање и међусекторска партнерства у контексту ЕУ интеграција и обезбеђивања паметног и одрживог раста (г. Мајкл Девенпорт, Шеф делегације Европске уније у Републици Србији)

  • Европска унија препознаје концепт друштвено одговорног пословања као изузетно значајан за постизање циљева који су одређени Europe 2020 стратегијом, као што су постизање одрживог и инклузивног раста, смањење стопе незапослености и отварање нових радних места.
  • Неопходност укључености свих стејкхолдера у дискусију о CSR-у, доношење релевантних политика и стратегија и праћење њиховог спровођења, препознато је од стране Европске комисије која је са тим циљем иницирала стварање Европског Мултистејкхолдер Форума о CSR-у (European Multistakeholder Forum on CSR)
  • Европска комисија је у октобру 2011. објавила документ – ревидирану стратегију за CSR за период 2011-2014. по којој се CSR дефинише као одговорност предузећа за утицај који имају на друштво. У наредном периоду, Европска Комисија ће анализирати досадашње активности на пољу CSR-а и припремити нови стратешки документ који ће се односити на период 2015 – 2018. Једна од иновација у овом документу требало би да буде и увођење обавезе извештавања компанија о нефинансијском учинку.
  • Европска унија препознаје друштвено одговорно пословање као средство за подизање конкурентности економије и постизање стабилног економској развоја заснованом на међусобном поверењу заинтересованих страна.

Međusektorski panel o društveno odgovornom poslovanju2. Компаративна анализа стратегија и политика за CSR и сродне теме (радна права, права потрошача, заштита животне средине, пореске олакшице, извештавање о нефинансијском учинку) на ЕУ и националном нивоу – могућности за унапређење (Јелена Јеринић и Марио Рељановић, Правни факултет Универзитета Унион у Београду)

  • Европска и национална стратегија друштвено одговорног пословања предвиђају низ акција за унапређење ове области, а анализа ће указати на могућности за усклађивање националних приоритета и акционих планова са онима који су усвојени на нивоу Европске уније.
  • Иако за области CSR-а и међусекторских партнерстава не постоји посебна законска регулатива, многе од сродних тема обухваћене су низом закона и прописа на националном и на нивоу ЕУ. Анализа ће обухватити регулативу која се односи на области радних права, права потрошача, заштите животне средине, пореских олакшица, и извештавања о нефинансијском учинку.

3. Ставови грађана о CSR-у и међусекторским партнерствима – презентација резултата истраживања јавног мњења о CSR-у и улози компанија у друштву (Срђан Богосављевић, извршни директор, Ipsos Strategic Marketing)

  • У истраживању су представљени ставови грађана о томе ко треба да сноси највећу одговорност за опште добро и колико компаније раде у интересу друштва; шта грађани очекују од компанија као запослени, потрошачи, и чланови локалне заједнице, а колико су спремни да то подрже сопственим ангажманом; које друштвене теме и циљне групе треба да буду највише укључене у програме друштвене одговорности компанија.
  • Резултати истраживања показују да грађани очекују да компаније покажу одоговорност у широкој сфери деловања, како унутар компаније, тако и у односу на различите аспекте у свом окружењу (здравље и безбедност радника, информисаност потрошача, пружање прилика запосленима за усавршавање, брига о животној средини итд).
  • Као приоритетне области у које компаније треба да улажу, грађани су издвојили борбу против корупције, хуманитарне акције, образовање; а као приоритетне циљне групе које компаније треба да подрже кроз своје CSR активности издвојени су талентовани ученици и студенти, угрожене групе, деца и млади.

4. Како компаније доприносе друштву? – презентација студије о улагањима у заједницу, радно окружење и животну средину компанија чланица Форума пословних лидера Србије (Фредерик Куен, председник Форума пословних лидера Србије и председник Извршног одбора Societe Generale Банке)

  • Форум пословних лидера развио је прву методологију за квантификовање и евалуацију утицаја које пословање компанија чланица ове мреже има на друштво. Ово истраживање обухватило је у 2012. години 17 компанија, а нови циклус истраживања у припреми.
  • Резултати истраживања показују да су компаније чланице ФПЛ-а у 2012. години уложиле укупно 465.355.814,60 РСД од чега 93% кроз новчана а 7% кроз неновчана улагања; – подржале су и остварили сарадњу са 855 партнера из јавног и цивилног сектора; кроз волонтерске акције укључиле 4.747 запослених који су донирали 11.110 сати рада
  • Приоритетне теме на које су усмерена улагања компанија су образовање, заштита животне средине, спорт (аматерски, омладински, школски, особа с инвалидитетом).

Након уводних излагања, учесници су позвани да се укључе у дискусију о поменутим темама и о другим релевантним питањима.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]