Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан скуп „Имплементација активности предвиђених Акционим планом за поглавље 23“

Објављено 01.11.2016.

Спровођење квалитетних мера у предвиђеном року и надзор над спровођењем тих активности кључни су изазови Србије у поглављу 23 после његовог отварања у јулу, речено је 1. новембра на скупу „Имплементација активности предвиђених Акционим планом за поглавље 23“. Србија у поглављу 23 има 50 прелазних мерила али ће их испунити активностима које је предвидела акционим плану за то поглавље, рекла је шефица преговарачког тима Србије у преговорима о чланству у ЕУ Тања Мишчевић. Она је рекла да се извештај Европске комисије о напретку Србије у европским интеграцијама очекује 9. новембра, а наредни тек после две године, односно 2018.

Тања Мишчевић је рекла на скупу да прелазна мерила не представљају ништа ново у односу на мере предвиђене Акционим планом за поглавље 23.

„То је један концентрисан број мера и ми спровођењем акционог плана испуњавамо и прелазна мерила“, рекла је Мишчевићева.

Она је рекла да ће један од изазова бити спровођење мера у датом року и да то, иако је мање важно од квалитета предвиђене мере, има „обрачунску вредност“.

„Нама јесте важно да мере које смо предвидели испуњавамо у роковима“, рекла је Мишчевић и указала на улогу организација цивилног друштва које могу на време упозорити на кашњења.

Она је истакла да је много важнији квалитет мера и да цивилно друштво може помоћи у изради квалитетних докумената са тежиштем на имплементацији.

„Видели смо сви да се јако добар документ може извитоперити у примени јер се тумачи на начин који није одговарајући“, рекла је она.

Као изазов је издвојила и надзор над спровођењем активности, у чему такође могу помоћи организације цивилног друштва.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић рекао је да Министарство правде цени улогу цивилног друштва у процесу отварања Поглавља 23 и да се нада ће се те организације укључити и у примену акционог плана.

Бацковић је рекао да 54 инсититуције учествују у активностима за Поглавље 23, а да цивилно друштво може помоћи у томе да се активности испуне у року и допринети квалитету мера.

Дитман: Кључна реформа правосудног система

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман је рекао да је добро што је поглавље 23, као важно, отворено у јулу, као и да ће Немачка и даље снажно подржавати Србију на њеном путу ка ЕУ.

„Сада је важно да се мере из Акционог плана спроведу у дело. У томе велику улогу има реформа правосудног система. Од суштинске је важности да се изгради правни систем који је заснован на поштовању владавине права, јако и независно тужилаштво и судије“, рекао је он.

Подсетио је да је поглавље 23 везано за основне вредности и начела на којима се темељи Европска унија, попут демократије, владавине права и поштовања људских права, независног судства, слободе мишљења и борбе против корупције.

Он је рекао да ће унапређење владавине права кључно за побољшање инвестиционе климе а тиме и одрживог економског развоја Србије.

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да је отварање поглавља 23 и 24, у јулу био знак да су преговори Србије о чланству у ЕУ на добром путу.

Он је рекао да ће области обухваћене овим поглављима бити у фокусу Европске комисије и чланица ЕУ до краја преговора и подсетио да се та поглавља о владавини прва отварају и последња затварају у преговорима.

„У даљем току преговора напредак мора бити видљив и нама у ЕУ али што је још важније морају га осетити и препознати грађани Србије“, рекао је он.

Извештај Европске комисије 9. новембра, следећи 2018. године

Годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије у европским интеграцијама очекује се 9. новембра, а наредни тек после две године – 2018, рекла је Тања Мишчевић.

Она је рекла да ће Комисија за разлику од досадашње праксе наредни извештај објавити 2018, а да ће се у међувремену објавити такозвани нон пејпер, у коме ће бити евидентирано оно што је урађено у претходном периоду и који ће бити мањи по обиму у односу на годишње извештаје.

Мишчевић је додала да Савет ЕУ разматра поглавља 5, 25 и 26 у преговорима о чланству са Србијом.

„Јако смо заинтересовани да их отворимо до краја године“, рекла је Мишчевић.

Аутор: М.П., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]