Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан трећи Форум социјалних иновација

Објављено 10.05.2016.

sifТрећи Форум социјалних иновација, највећи годишњи догађај посвећен социјалном предузетништву и одрживости цивилног друштва, одржан је 22. априла 2016. године у Београду. На Форуму је учествовало више од 200  лидера из цивилног, приватног и јавног сектора у Србији и региону.

У Европској унији социјална предузећа запошљавају више од 14 милиона људи што показује да социјална економија има снажну улогу у стварању нових радних места и социјалним иновацијама. У Србији, као и у другим земљама региона постоје појединци и организације, који поседују предузетнички дух, енергију и знања, а који истовремено желе да оставе позитиван траг у друштву, бринући о најрањивијим групама и развијајући локалне заједнице у којима раде. “Они представљају најбоље из оба света, и покушавају да на одржив начин послују на тржишту, истовремено решавајући битне друштвене проблеме. Нека иницијална подршка за њихов рад већ постоји, а наш циљ је да у наредном периоду још више радимо на томе да се јавни сектор, компаније, предузетници и партнери из региона додатно окупе око овог важног циља, а то је развој што већег броја успешних социјалних предузећа која ће бити одржива и истовремено радити у интересу друштва”, рекао је Невен Мариновић, извршни директор Смарт колектива.

Током конференције, представљени су и програми Смарт Академија и Академија пословних вештина. Током 2015. и 2016. године десет локалних организација завршило је једногодишњи напредни програм јачања капацитета који нуди Смарт академија. У оквиру Форума, организације су представиле своје идеје и pitch-овале за финансијска средства и друге видове подршке. Шест најбољих организација добило је донације укупне вредности 2,2 милиона динара за реализацију својих одрживих идеја.

“Социјална предузећа која имају стручност, ресурсе и јединствени увид у могућности бизнис сектора и стратешке потребе заједница, могу остварити далеко јачи утицај од обичне финансијске подршке”, рекао је Џеф Скарин, заменик директора канцеларије за демократски и економски развој у USAID-у Србија. У претходних годину дана више од 100 представника цивилног друштва похађало је Академију пословних вештина, програм који олакшава трансфер знања и вештина из пословног сектора, са циљем да организације цивилног друштва постану ефикасне, одрживе и видљиве.

Представници успешних социјалних предузећа из Србије, региона и Европе – Euclid Network (УК), Мозаик фондација (Босна и Херцеговина), Ideas Factory (Бугарска), Етичка банка (Хрватска), Апиформ (Босна и Херцеговина) и Влада Републике Словеније, дискутовали су о трендовима и доброј пракси у подршци и развоју социјалних иновација. Представници компанија Ерсте банка, Делта Фондација, UniCredit Банка и Delhaize Србија представили су програме подршке које ове компаније пружају социјалних предузећима.

Форум социјалних иновација организовали су Смарт колектив и Форум за одговорно пословање, уз финансијску подршку USAID-а. Пријатељи Форума су Дом омладине Београд, Atlantic Group и Coca Cola Hellenic.

Извор: www.sens.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]