Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан Форум омладинске политике

Објављено 30.05.2017.

koms_forum_omladinske_politikeФорум омладинске политике, који је окупио преко 130 представника и представница организација цивилног друштва, министарстава, установа и институција на локалном и националном нивоу, као и подмладака политичких партија, синдиката, кровних савеза младих и међународних организација, одржан је 25. маја у Скупштини Града Београда. Форум је организовала Кровна организација младих Србије (КОМС) уз подршку Министарства омладине и спорта, Града Београда и ЕУ инфо центра, у оквиру пројекта „Искорак“.

Форум су отворили Снежана Клашња, помоћница Министра омладине и спорта Републике Србије, Драгомир Петронијевић, члан Већа Града Београда, и испред КОМС-а Нина Живановић, генерална секретарка, и Јелена Милановић, председница Управног одбора.

– Ми смо пре свега Министарство омладине и спорта, те сматрамо да нам је сарадња са свим стубовима омладинске политике веома важна и поносни смо на њену дуготрајност и успешност, изјавила је Снежана Клашња у свом обраћању присутнима.

– Са нама су данас млади из целе Србије и региона и ово је прилика да се умреже и заједнички раде на пројектима. Ми смо ту да чујемо њихове предлоге и решења како бисмо побољшали живот свих младих, рекао је тим поводом Петронијевић.

Јелена Милановић је нагласила значај активне укључености младих и уважавања њихових ставова током процеса доношења одлука, и додала:

– Ми смо део друштва и заједнице и спремни смо да преузмемо одговорност да будемо равноправни, самосвесни и способни људи који знањем и вештинама стварамо нове прилике да мењамо свет у којем живимо у партнерству са државним институцијама, а имамо и енергије да побољшамо живот не само младих већ и свих грађана и грађанки.

У уводном делу обратио се и Ненад Малетин, координатор програма КОМС, а представљен је и извештај Министрарства омладине и спорта, као и нацрт алтернативног извештаја о пложају младих који припрема КОМС.

Након пленарног дела радило се у радним групама, а на крају Форума опет у пленуму усаглашени закључци и препоруке.

Као главни проблеми, али и прилике, препознати су потреба за међусекторском сарадњом, виши степен активизма међу младима и рушење баријера у друштву како би се свима омогућиле једнаке, законом загарантоване прилике. С тим у вези, постављено је питање да ли је друштво у ком живимо ефибифобично (фобија од младих људи) и које шансе дајемо младима. Закључак је да није фобично, али и да се у нашем друштву препознају ејџизам, терор младости и генерацијски јаз о којима се мора говорити како би се те препреке премостиле и одговорно приступило омладинској политици. Када су у питању права младих, Дејан Бојанић, потпредседник Европског форума младих (чија је КОМС пуноправна чланица), истакао је важност активне побуне против њиховог кршења и навео пример тужбе коју је недавно Форум поднео против краљевине Белгије због неплаћених пракси.

Закључци и препоруке Форума имају у фокусу развој партнерстава и међусекторске сарадње у области омладиске политике у Србији, кроз препознате шансе и претње у областима: Активно учешће младих у доношењу одлука, Млади радници и раднице и Друштвено остељиве групе младих.

– Форум је имао циљ да покрене дискусију о шансама и ризицима за младе у Србији. Желели смо да представимо и разговарамо о положају младих и оценимо ефикасности учешћа младих у доношењу одлука, а пре свега дискутујемо о односу државе према младима као партнерима у развоју друштва у Србији, рекла је Нина Живановић, генерална секретарка КОМС.

Извор: koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]