Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Од 2016. новац ЕУ за пољопривреднике

Објављено 26.01.2016.

poljoprivreda - ilustracijaКанцеларија за европске интеграције и Привредна комора Србије (ПКС) склопиле су 26. јануара меморандум о сарадњи у процесу европских интеграција. Како је речено на потписивању, циљ је да се институционализује сарадња са комором као гласом привреде у преговорима. Том приликом најављено је да пољопривредна газдинства и фирме могу од друге половине године очекивати и први конкурс за бесповратна средства ЕУ за пољопривреду IPARD.

Меморандум су потписали вршилац дужности директора Канцеларије Ксенија Миленковић и председник ПКС Марко Чадеж.

Вршилац дужности директора Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић рекла је да се меморандумом институционализује сарадња са комором, која је већ и дуготрајна и добра. Навела је да је први меморандум о сарадњи са ПКС потписан 2004. године, али да у њему нису прецизирани кораци за преговоре јер је Србија била у ранијој фази приступања.

На питање шта је конкретна намена меморандума са једним од организација привредника из Србије с обзиром да је ионако предвиђена сарадња са цивилним друштвом, председник ПКС је рекао да је ПКС на известан начин јавни сервис и да има најбољу репрезентативност у односу на друга удружења која окупљају одређене категорије предузећа и са којима, како је навео, ПКС сарађује.

Марко Чадеж је истакао да ПКС прати преговарачки процес у 29 поглавља и да је учествовао у радним групама за 24 поглавља. Навео је да се два пута месечно организују сусрети са компанијама на којима се привредници обавештавају о томе шта их чека у европским интеграцијама, док су у септембру уведене и саветодавне услуге фирмама за коришћење европских фондова.

Планирано је одржавање и сусрета са представницима привреде из земаља које су прошле кроз преговарачки процес, навео је он.

Мишчевић: Експертиза привреде неопходна

Значај сарадње привредника у европским интеграцијама истакла је шефица Преговарачког тима за приступне преговоре Тања Мишчевић.

“Без ПКС не бисмо тако успешно припремили скрининг за бројна поглавља”, рекла је Мишчевић.

Додала је да је значајна улога Коморе и у припреми за поглавља, јер има искуство да предлаже решења, али и да потврди да је оно што је предвиђено и изводљиво.

Као пример доприноса Коморе навела је да се преговарачка позиција за рибарство припрема уз помоћ групације за рибарство у ПКС и да у држави не постоје структуре које се тиме баве.

Министарка без портфеља за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да меморандум није обавезујућег карактера, односно да преговарачке структуре не морају да усвоје решење ПКС, нити комора има обавезујуће задатке у оквиру преговора.

“Идеја меморандума је да интензивирамо сарадњу у домену преговора са Канцеларијом али и свим другим институцијама укљученим у тај процес”, рекла је она.

У 2016. IPARD, COSME и 4 поглавља

Потписивање меморандума била је прилика да се подсети на нове прилике које добијају привредници кроз европске интеграције. Ксенија Миленковић је рекла да ће у 2016. привредници Пољопривредници у Србији ове године могу да очекују први позив за коришћење европских IPARD фондова за пољопривреду.

Ове године се очекује акредитација, а затим и први позив за пољопривредна газдинства и фирме. Прве године на располагању ће бити 15 милиона евра.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да ће до краја 2020. године газдинства и пољопривредне фирме из IPARD фондова моћи да добију бесповратно 175 милиона евра пошто се износ се повећава за пет милиона евра сваке године.

Услов за коришћење IPARD био је да Србија преузме надлежност за процедуре за трошење фондова кроз такозвани децентрализовани систем и да се Управа за аграрна плаћања оспособи и појачају њени капацитети.

Она је рекла и да се у првој половини године може очекивати отварање поглавља 23 и 24 у приступним преговорима Србије са ЕУ, која су посвећена владавини права, правди и темељним слободама, а до краја године и још два поглавља.

Холандија, која председава ЕУ у првој половини године, “заинтересована је за владавину права и можемо очекивати да ће бити заинтересована да промовише чињеницу да смо спремни за отварање поглавља 23 и 24”, рекла је Јоксимовићева.

Она је рекла да би до краја године могла бити отворена још два поглавља, за шта су прирпеме у току. Навела је да су то поглавље пет о јавним набавкама и 20 о предузетничкој и индустријској политици.

Написала: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]