Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Округли сто “Подршка Женске парламентарне мреже за родну равноправност на локалном нивоу”

Објављено 12.03.2015.

zpm_kraljevoТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са Београдским фондом за политичку изузетност организовао је са Женском парламентарном мрежом Народне скупштине Републике Србије округли сто под називом “Подршка Женске парламентарне мреже за родну равноправност на локалном нивоу”, након чега је одржан семинар посвећен социјалном укључивању и смањењу сиромаштва. Оба догађаја су се одржала у Краљеву 27. и 28. фебруара 2015. године.

На Округлом столу су учествовали Томислав Илић, градоначелник Краљева, Марија Блечић, чланица Координационог тела за родну равноправност и шефица Кабинета потпредседнице Владе Зоране Михајловић, Марија Обрадовић, народна посланица и чланица Женске парламентарне мреже, и Милана Лазић, координаторка за људску безбедност и родну равноправност у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. На округлом столу је истакнута важност политичке партиципације жена на свим нивоима власти, значај њиховог оснаживања на локалном нивоу, и неопходност размене искустава, сарадње и изградње партнерства свих релевантних актера у процесу унапређења положаја жена.

Након округлог стола, одржан је семинар Женске парламентарне мреже о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва, у оквиру ког су организоване три панел дискусије.

Тема првог панела је био систем подршке женском предузетништву у Централној Србији и примери добре праксе. Учесницима су се обратили Јасминка Луковић Јагличић, директорка Регионалне Агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Марија Стојадиновић, директорка Развојног бизнис центра Крагујевац, и Горана Танасковић, директорка Удружења пословних жена “Надежда Петровић” из Чачка. Током дискусије је наглашен значај предузетничког учења и увођења родног буџетирања. Као једна од мера која би могла подстаћи развој женског предузетништва је наведено микрокредитирање и оснивање микрокедитних организација.

Друга панел дискусија је била посвећена унапређењу руралног развоја у Србији и оснаживању жена у домену пољопривреде. Стручна сарадница SEEDEV-а Ивана Дулић Марковић је нагласила важност подршке женском предузетништву приликом доделе субвенција, с обзиром да жене као чланице газдинстава имају активну улогу у домаћинствима, али немају свој посед. Током дискусије су као проблеми наведени: непостојање развијеног предузетничког духа, неповољна фискална политика и велика папирологија.

Последњи панел је био посвећен анализи трендова у реформи пензијско-инвалидског система у Србији и његовог утицаја на жене. Гордана Матковић, програмска директорка Центра за социјалне политике, сматра да се у процесу реформе треба задржати на тренутној граници година старости за одлазак у пензију. Такође, Матковић се залаже и за увођење флексибилнијих облика рада које Закон о раду не препознаје.

Учеснице панел дискусије су истакле да су жене сиромашније у старости, имају ниже пензије због више прекида у каријери, заузимају ниже позиције у предузећима, и више раде без надокнаде када се узме у обзир рад у кући у брига о деци и старима.

Чланице Женске парламентарне мреже су најавиле интезивирање сарадње између народних посланица, локалних одборница, организација цивилног друштва, институција извршне власти и Владе Републике Србије.

Кликните да преузмете Дневни ред Семинара.

Кликните да преузмете Извештај о Семинару у целини.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]