Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Оно кад имате конзерву, а немате отварач

Објављено 07.07.2016.

dm_ivanjica_001_su_fiПише: Ана Стаменић за Достигнућа младих у Србији / Junior Achievement Serbia (Блог о социјалном укључивању)

Моја прича са ученичким предузетништвом почела је пре 7 година. Не знам зашто смо колега и ја, информатичари, одабрани од стране директора, тек од обуке у Сокобањи траје и моје ангажовање у програмима Достигнућа младих.

Ученичка компанија „Орион“ формирана је много пре тога у оквиру ивањичке Гимназије. Током десетак година постојања једино је име остало исто – мењали су се и чланови компаније и делатности којима су се ученици бавили. Производ којим смо се ове године представили јесте природна паста за зубе. А како је све почело?

Сама идеја да правимо пасту за зубе дошла је од наше генералне менаџерке Јоване. Заправо, њена пријатељица је сличну пасту донела из иностранства. Као наставнику информатике учинило ми се да је идеја превелики изазов за нас. Које састојке употребити, у ком односу, како ће то утицати на зубе, има ли нежељених ефеката… Мноштво питања на која у том тренутку нисмо имали одговор. Захваљујући помоћи професорки хемије и биологије, као и нашим стоматолозима, дошли смо до решења.

Требало је времена да нађемо најбоље састојке и да их искомбинујемо на прави начин. Пре упуштања у причу о пасти нисам знала да је производња јестивих етеричних уља у нашој земљи веома ограничена. Ипак успели смо да нађемо одговарајуће уље менте. Када смо све састојке сјединили, добили смо зелену смесу – на око одбојну, али када је пробате, осетите да стварно делује на зубе и десни.

Ту, на пола пута, имали смо производ за Регионално такмичење ученичких компанија: природну пасту за зубе од јестивих састојака упаковану у кутију за личну употребу. Јована, Милица и Алекса су дали све од себе да се после две године пласирамо на Национално такмичење. И успели су.

Уследило је пар дана уживања у успеху који смо остварили. А онда отрежњење – мало времена, а много посла било је пред нама.

Да бисмо производ пласирали у апотеке и продавнице здраве хране, била нам је потребна потврда о здравственој исправности пасте. Финансијска помоћ Општине Ивањица омогућила нам је да урадимо микробиолошке и хемијске анализе.

Наредна ставка била је паковање. Како да једну пасту користи више лица? Претрагом на Интернету дошли смо до сајта фирме са Палића – Chemos ад. Људи су препознали снагу наше идеје и производа, видели су у нама потенцијал и пристали да нам донирају педесет комада пластичних туба. И пошиљка је стигла на нашу адресу – преко 500 комада! Ако у локалној заједници немате решење, тражите даље. Ма колико да је потенцијални сарадник далеко, ако причате истим пословним језиком, разумећете се и успоставићете сарадњу.

Сећате ли се цртаног филма у ком мачак Силвестер има конзерву, а нема отварач? Слично је било и са нама. Имали смо тубе, али нисмо знали како да их затворимо. Сваки покушај неславно се завршио. А онда смо код породице Луковић нашли заваривач – машину стару четрдесетак година која није била у функцији од 1999. године. Да, прорадила је, и нама је одрадила посао.

(…)

Текст “Оно кад имате конзерву, а немате отварач” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]