Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Опоравак европског тржишта рада не осећају сви

Објављено 20.11.2016.

Могућности грађана Европске уније за социјалну партиципацију унапређене су први пут од 2008. захваљујући опоравку на тржишту рада, међутим, од тога нису сви имали користи и у многим земљама опасност од сиромаштва и даље је велика, посебно на југу Европе, упозорили су из Бертелсман фондације. Млади су много више од старијих изложени ризику од сиромаштва а посебно забрињавајућ је и тренд повећања броја грађана ЕУ који, иако раде са пуним радним временом, не могу да живе од својих плата.

Европа се постепено опоравља од економске и финансијске кризе захваљујући тренду раста на тржишту рада и данас је запослено знатно више људи него на врхунцу кризе 2013, оценили су у ауторском тексту за EurActiv.com Данијел Шрад-Тишлер (Daniel Schraad-Tischler) и Кристоф Шилер (Christof Schiller) из фондације Бертелсман (Bertelsmann).

Међутим, удео радника са пуним радним временом који не могу да живе од свог рада благо је повећан. Поред тога, деца и млади посебно имали су јако мало користи од економског опоравка. Удео младих којима прете сиромаштво или социјална искљуценост нарочито је висок у земљама погођеним кризом на југу Европе, закључили су Шрад-Тшлер и Шилер, аутори Индекса социјалне правде за 2016. фондације Бертелсман.

Годишњи Индекс социјалне правде се од 2008. користи за мерење могућности за социјалну партиципацију људи из 28 чланица ЕУ.

Смањење могућности за социјалну партиципацију широм ЕУ из последњих година на тренутак је посустало, оценили су аналитичари Бертелсман фондације додајући да је то резултат позитивног развоја на тржишту рада.

Како се наводи, у 2015. је било запослено 65,6% грађана ЕУ према 64,8% годину дана раније. Истовремено је стопа незапослености смањена са 10,4% у 2014. на 9,6% у 2015.

Ипак, стопа незапослености далеко је од оне пре кризе од 7,1% у 2008. Исти је случај и са незапосленошћу младих и у 2015. их је широм ЕУ без посла било 4,6 милиона односно стопа незапослености била је 20,4% према 22,2% у 2014. и само 15,6% у 2008, када је незапослених младих било 4,2 милиона.

Јачање тржишта рада није пратило значајније смањење ризика од сиромаштва, чак напротив, и готово сваком четвртом грађанину ЕУ (118 милиона) прети опасност од сиромаштва или социјалне искључености. У 2014. је њихов број био само незнатно виши.

Стопе ризика од сиромаштва и социјалне искључености посебно су високе у јужној и југоисточној Европи – у Грчкој та опасност прети трећини популације, у Румунији 37% а у Бугарској 41%. Истовремено је стопа ризика од сиромаштва најмања у Чешкој (14%), Шведској (16%), Финској и Холандији (17%).

Аутори извештаја упозоравају на упадљив даљи раст удела људи који раде са пуним радним временом а свеједно им прети сиромаштво. У 2015. је таквих у ЕУ било 7,8% према 7,2% у 2013.

Таква ситуација последица је раста сектора са малим платама, као и поделе тржишта рада на регуларне и атипичне форме запослености. Како наводе аутори извештаја, раст броја оних који раде а сиромашни су је алармантан јер су ти људи искључени из пуне социјалне партиципације.

„Рад са пуним радним временом мора да обезбеди не само нечији приход него и нечији живот. Када све већи број људи не може да живи од свог рада на дужи период, то поткопава лигитимитет нашег економског и социјалног поретка“, рекао је председник Бертелсман фондације Арт Де Гес (Aart De Geus).

У свим чланицама ЕУ су могућности за социјалну партиципацију деце и младих још значајно мање него пре кризе. На нивоу Европске уније је 25,2 милиона (26,9%) деце и младих до 18 година изложено ризику од сиромаштва или социјалне искључености.

У кризом погођеним земљама – Грчкој, Италији, Шпанији и Португалији, стопе су још више и у просеку сваком трећем дедету прети сиромаштво. То значи да је у те четири земље милион деце и младих више под ризиком од сиромаштва или социјалне искључености него 2008.

Посебно је драматична ситуација у Грчкој, где је поново повећан удео деце и младих који пате од озбиљне материјалне оскудице, на 25,7% са 10,4% у 2008.

За чланице са југа ЕУ велики проблем представља и велики удео тзв. групе NEET – младих који се не образују, не запошљавају и не иду на обуке. Такви млади готово да немају шансе за социјално напредовање и у Италији је готово трећина младих у тој групи а у Грчкој и Шпанији по 17,3%, што је знатно изнад просека ЕУ.

Индекс социјалне правде указао је и на растући јаз између младих и старих. На нивоу ЕУ сиромаштво или социјална искљученост много више погађа децу него старе (26,9% према 17,4%). И док готово свако десето дете пати од тешке материјалне оскудице, међу старијима од 65 је 5,5% таквих. Такође је удео старих којима прети опасност од сиромаштва или социјалне искључености пао са 24,4% у 2007 на 17,4% у 2015.

Према Арту Де Гесу, ситуација са младима који су остављени по страни може да представља опасност по будућност друштва: „Слабе перспективе за многе младе људе иду на руку јачању популистичких покрета. Не смемо да ризикујемо повлачење разочараних и фрустрираних младих из друштва“.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]