Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Општине потписале прву Декларацију о унапређењу положаја Рома

Објављено 28.10.2016.

opstine_potpisale_deklaraciju_smederevo_2Од када су основани пре нешто више од две године, мобилни тимови за инклузију Рома су променили на боље животе многих, пружајући свакодневну помоћ на терену истакла је Сузана Пауновић директорка Канцеларије за људска и мањинска права. Пауновић је у Смедереву отворила конференцију “Инклузија Рома – изазови и шансе на локалном нивоу“ у оквиру пројекта „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“.

Сузана Пауновић је истакла да је Влада посвећена питањима инклузије Рома, чему у прилог говоре успостављени институционални механизми којима се прати напредак у тој области на националном и локалном нивоу, као и успостављена координација у активностима између Владе, локалних самоуправа, цивилног сектора и донатора.

– Скуп је прилика да се размене добре праксе у раду мобилних тимова на локалном нивоу и поделе добра искуства у решавању стамбених питања кроз 18 модела стамбеног збрињавања на којима смо радили у претходном периоду. Пауновић је позвала присутне представнике 32 локалне самоуправе да погледају и прву изложбу урбанистичких планова истичићу да је ово прилика да се види како изгледају планови насеља које су општине препознале као свој приоритет за даљи рад.

Говорећи о значају успостављених мобилних тимова Пауновић је навела да било да се ради о помоћи при образовању деце, издавању здравствених књижица или одговорима на питања у вези са запослењем, најважније је стално присуство мобилних тимова на терену и њихов рад на решавању проблема. Резултат тог напорног рада је да су мобилни тимови постали кључни ресурс у својим заједницама и битан механизам за реализацију локалних и националних циљева за инклузију Рома, оценила је Пауновић.

– Да овај концепт има своје место и перспективу у будућности потврђује чињеница да ће на данашњем скупу градоначелници 20 општина потписати прву Декларацију о унапређењу положаја Рома на локалном нивоу, као и то да је у оквиру пројекта израђен водич за оснивање мобилних тимова који треба да послужи другим општинама и градовима, истакла је Пауновић.

Како наводи Пауновић, са новом Стратегијом за укључивање Рома и Ромкиња за период од 2016. до 2025. коју је Влада усвојила, створен је оквир да се активности све више спроводе на локалном нивоу што доноси нове обавезе локалним самоуправама, али и прилике за напредак, развој и коришћење свих потенцијала које ромска заједница има.

– Данашњи скуп представља и испуњење обавезе коју је Србија преузела на основу Оперативних закључака са Европском унијом, истакла је Пауновић.

Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Србији, је истакао значај усвојене Стартегије за укључивање Рома и Ромкиња, наводећи да ЕУ остаје посвећена решавању овог питања. Бенедикт је навео да је вредност овог пројекта 4,8 милиона евра, а да се у наредном периоду очекује додатних 20 милиона евра.

Њ.Е. амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији је оценио да је скуп потврда колики је значај сарадње свих партнера на постизнању пројектних циљева. Орицио се у име имплементационог партнера посебно захвалио Канцеларији за људска и мањинска права на доприносу у координацији пројектних активности.

Јованка Атанацковић, помоћник министра у Министарству за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру је истакла да су у области становања учињени бројни помаци. Направљена је студија која је приказала 18 постојећих модела за побољшање становања Рома у Србији, као и детаљне смернице за 13 унапређених стамбених модела који би били адекватни за примену у 20 пилот општина. Министарство грађевинарства је направило софтвер за Географско-информациони систем (ГИС), завршено је мапирање 583 подстандардна ромска насеља у Србији; урађена детаљна процена стања у подстандардним ромским насељима у 20 пилот општина, а тренутно се израђује 13 урбанистичких планова у 11 општина, и урађена је техничка документација за потребе унапређивања подстандардних ромских насеља у 14 општина.

Витомир Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине захвалио се Влади Србије, општинама и градовима који учествују у пројекту. Заједничким радом показали смо да нема нерешивих проблема и припадници ромске националне мањине поштују ове напоре Владе и локалних самоуправа.

Присутни су имали прилику да погледају кратку демонстрацију Базе података за праћење мера о инклузији Рома, као и својеврсну изложбу урбанистичких планова насеља које су општине препознале као приоритет.

Европска подршка за инклузију Рома је пројекат вредан 4,8 милиона евра, пројекат који финансира Европска унија и спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији, обезбеђује подршку институцијама Републике Србије у побољшању положаја Рома у следећим областима: приступ основним правима, грађанском учешћу, тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и креирању послова. Најважнији партнери пројекта су Канцеларија за људска и мањинска права, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Стална конференција градова и општина, НВО Praxis, Фонд за образовање Рома, Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије и Тим за социјалну инклузију и смањење сиромаштва.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]