Социјална економија и социјално предузетништво представљају сектор у успону у земљама Европе и сектор у коме долази до значајне артикулације иновација, посебно у области циркуралне економије и рециклаже. Екипа Euronews-а урадила је прилог о социјалном предузећу ПермаФунги из Брисела које представља одличан пример иновације и одрживости у пословању.
Ово предузеће бави се узгојем печурака користећи талог од кафе као ђубриво. На месечном нивоу сакупи се до тона и по талога од кафе из локалних кафића који се онда користи за органску производњу 300 до 400 килограма печурака. Талог се користи и након производње, овога пута као ђубриво од стране фармера, а осим тога може имати и другу примену, на пример за производњу сапуна.
Такође, од великог значаја је и то што ово предузеће запошљава људе из локалне заједнице који спадају у тешко запошљиве категорије и који би другачије тешко дошли до запослења, тако да се овим путем олакшава њихова економска и социјална интеграција и оснажују њихове компетенције.
Предузеће је почело са пословањем пре око 18 месеци и за сада имају шесторо запослених са планом да још више прошире обим производње, али како они истичу, њихов циљ није да постану гигант у производњи печурака већ да оснаже друге локалне социјалне предузетнике да се прикључе овом послу, с обзиром да се у Бриселу на годишњем нивоу произведе око 5 хиљада тона талога кафе помоћу кога би могло бити произведено хиљаду тона органских печурака.
Ово предузеће углавном се финансира путем crowdfunding-а и за сада је на тај начин сакупљено преко 10.000 евра, што показује да је социјално предузетништво не само реално остварив концепт већ да су ресурси за његову афирмацију у константом порасту широм Европе.
Прилог о социјалном предузећу ПермаФунги у целини можете погледати на адреси www.euronews.com.
Оставите коментар