Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Оснажујемо младе Роме и Ромкиње да постану конкурентнији на тржишту рада и активни тражиоци посла

Објављено 21.11.2018.

Фатима КамберовићТранскрипт говора Фатиме Камберовић на 41. Београдском Ignite-у Укључи се бр. 6” (7. новембар 2018. године, Impact Hub, Београд)

Представништво Фонда за образовање Рома спроводи пројекат под називом „Унапређивање могућности за интеграцију и образовање Рома у Србији, поспешивање запошљивости младих Рома и реинтеграцију повратника“. Пројекат спроводимо уз подршку Немачке развојне банке, а он се састоји из три различите компоненте: једна од њих се бави образовањем, друга се односи на запошљавање, а трећа се тиче реинтеграције повратника.

Основни циљ пројекта јесте активно укључивање Рома и Ромкиња у све друштвене токове. Међутим, да бисмо могли да говоримо о неком унапређењу положаја Рома, укључивање мора бити квалитетно.

Када је реч о побољшању положаја Рома/киња, треба истаћи да је у области образовања остварен значајан помак. Нажалост, то не можемо рећи када говоримо о запошљавању.

Запошљавање представља сложен и дуготрајан процес. Неопходно је мотивисати послодавце да сарађују, али истовремено треба мотивисати и ромску заједницу да активније тражи посао. Оно што је добро у овом пројекту јесте чињеница да се доста пажње посвећује појединцу, тј. кандидати имају могућност да унапреде своје вештине и да путем похађања различитих стручних обука и курсева страних језика, кроз доквалификацију, преквалификацију или стажирање код различитих послодаваца из јавног и приватног сектора, унапреде своја знања и вештине и постану конкурентнији на тржишту рада. Поред тога, ради се и на самопоуздању наших корисника, тако да они током времена заиста постају активни тражиоци посла.

Припадници ромске националне мањине који су наши корисници веома се разликују по нивоу и структури стеченог образовања. Јављају нам се Роми студенти, Роми и Ромкиње који су завршили факултете, они са завршеном средњом школом, али има и оних Рома и Ромкиња који нису довољно квалификовани на тржишту рада. Оно што је заједничка карактеристика за све наше кориснике јесте да долазе из јако сиромашних породица.

41. Београдски Ignite "Укључи се бр. 6" - Фатима КамберовићНа пример, породица једног стажисте у Нишу бави се сакупљањем секундарних сировина. Младић се укључио у наш пројекат зато што је присуствовао нашем инфо-састанку, па је желео да покуша и види да ли је стажирање у једној приватној компанији прилика за њега. Укључио се, мада је био скептичан, а све му је то деловало можда мало страно, јер је први пут морао да почне да ради, први пут је био део једног већег система. Али, тај наш кандидат се заиста јако добро снашао и након тромесечног стажирања ће добити запослење, тј. фирма га је препознала као квалитетног радника и понудиће му уговор о раду.

Представништво Фонда за образовање Рома је веома мотивисано, жели да у свој пројекат укључи што већи број младих Рома и Ромкиња и препознаје потребу ангажовања младих припадника/ца ромске националне мањине у различитим секторима. Ми представљамо спону између послодавца и ромске заједнице. Верујемо да ћемо у наредном периоду имати још више стажиста и кандидата који ће похађати различите стручне обуке и надамо се да ћемо омогућити запослење већем броју младих Рома и Ромкиња у Србији.

***

41. Београдски Ignite - презентери41. Београдски Ignite под називом “Укључи се бр. 6”, посвећен социјалном укључивању, одржан је у среду, 7. новембра 2018. године, у београдском Impact Hub-у. Организатори догађаја – Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана “Србија у покрету”, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) – на тај начин су, већ шесту годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

Посетиоци и посетитељке Београдског Ignite-a су имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: шта подразумева активно старење и које су добробити ИТ описмењавања старијих особа; како функционише интерактивна аудио-игра посвећена проблемима слепих и слабовидих особа; са којим тешкоћама се у свакодневном животу сусрећу транс особе у Србији; како је органска пољопривреда допринела запошљавању жена у Бабушници; на који начин се организује квалитетна високошколска стручна пракса; како побољшати запошљивост младих Рома и Ромкиња; на који иновативан начин се могу ублажити тешки животни услови којима су изложени бескућници.

Фатима Камберовић долази из Сурдулице, а по образовању је дипломирана менаџерка. Чланица је Фонда за образовање Рома, а своју причу посветила је пројекту “Унапређивање интеграције и образовања Рома у Србији, поспешивање запошљивости младих Рома и реинтеграција повратника”. Ова тема јој је веома важна јер су у њеном средишту инклузија Рома и Ромкиња, њихово запошљавање и јачање компетенција на тржишту рада. Управо зато жели да њену причу пре свега чују млади припадници/е ромске националне мањине. Инклузија Рома и Ромкиња је њен највећи досадашњи изазов, али у раду са младим људима, њиховој упорности и жељи да напредују проналази покретачку снагу.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]