Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Основана радна група за заштиту потрошача и здравство

Објављено 11.07.2014.

konvent_plenumУ Београду је 10. јула одржан први састанак радне групе за преговарачко поглавље 28 о здравству и заштити потрошача која ће у оквиру Националног конвента заступати ставове цивилног друштва у преговорима са ЕУ у ове две области. Координаторка Конвента Наташа Драгојловић рекла је да је Конвент као модел сарадње са цивилним друштвом добар, зато што цивилном друштву осигурава учешће у приступним преговорима, а не нарушава независност организација.

Координатор групе Небојша Лазаревић из Центра за европске политике рекао је да ће највећи задатак групе бити да припреми коментаре и препоруке на преговарачку позицију Србије, која ће се припремати након што Србија добије зелено светло за отварање поглавља.

На састанку је предложено да радна група даје мишљења и у ранијим фазама, на пример приликом израде акционих планова за отварање или затварање поглавља.

Скрининзи односно аналитички преглед усклађености законодавства Србије и ЕУ заказани су за децембар 2014. и март 2015. године, а поглавље се отвара тек након што ЕУ, на основу извештаја Комисије о скринингу и стању у овим областима у Србији, процени да је Србија спремна за отварање поглавља или постави додатне услове за то, такозвана мерила.

Лазаревић из ЦЕП-а рекао је да се током преговора разговара о роковима примене европских прописа, будући да земље може да тражи прелазне периоде, односно одлагање промене, да се преговара о износу помоћи који се може добити од ЕУ, као и начин примене.

Када је реч о поглављу 28, Лазаревић је оценио да Србија не би требало да тражи прелазне периоде.

“Постоје делови права ЕУ који су скупи, тешки и супротни интересима земље. Ту се траже одлагања”, казао је он.

Говорећи о стандардима у области потрошачке политике, он је рекао да су они корисни и за потрошаче, али и за цело тржиште јер доприносе сузбијају нелојалну конкуренцију која шкоди привреди.

Представник удружења Приватни лекари Србије Вишеслав Хаџи-Тановић подсетио је да је Србија у претходне две године на европском индексу EHCI била последње рангирана по квалитету здравства у Европи. Он је рекао да је недопустиво да Србија буде на самом европском врху по смртности од малигних и срчаних обољења, као и да нема новца за слање деце на интервенције у иностранство када не могу да се лече у Србији.

Као један од великих проблема навео је систем здравственог осигурања. Истакао је да постоји само један фонд, тако да за свој новац корисници немају могућност избора. Велики бројл јуди лечи се у приватним установама, а још већи удео људи би то желео.

У Србији како је истакао има 4.500 приватних здравствених установа, у које је уложено три милијарде евра, а цео тај систем нема никаква права у здравственом систему.

Добар модел за учешће цивилног друштва у преговорима

Радна група за поглавље 28 има више од 15 чланова, удружења за заштиту потрошача, привредних комора и невладиних организација које се баве правима потрошача и унапређењем здравства, а још неке организације су најавиле приступање.

Национални конвент о ЕУ окупља више од 250 организација и коалиција цивилног друштва из целе Србије. Организован је у 21 радну групу како би се пратио ток преговора и спровођења реформи у областима из 35 преговарачких поглавља.

Координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић, из Европског покрета у Србији, оценила је да је Конвент добар модел за учешће цивилног друштва у преговорима са ЕУ, поготово узевши у обзир да је Одлуком Одбора за европске интеграције Скупштине Србије Конвент формално признат као тело које ће Одбор консултовати приликом разматрања преговарачких позиција Владе Србије.

Како је навела, Србија је тај модел преузела од Словачке јер се показао успешнијим од неких других модела који су примењивале земље региона.

Хрватска је, како је навела, направила грешку јер је припремна документа означила као државну тајну, чиме је цивилно друштво искључила из процеса и окренула против себе. Организације цивилног друштва онда су комуницирале са државама ЕУ и радиле супротно од власти.

У Црној Гори су  организације цивилног друштва директно укључене у преговарачке групе. То, како је речено на састанку, има и предности јер ојачава радне групе, али је лоше што смањује простор организацијама цивилног друштва за деловање у јавности.

Драгојловић је истакла да је значајна улога Конвента и да информише грађане на разумљив начин о томе шта ће им ЕУ интеграције донети у појединачним областима.

Аутор: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]