Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Остали у домовини да би извозили производе високе технологије

Објављено 26.01.2015.

inkubator_002У Пословно-технолошком инкубатору техничких факултета (BITF) у последње три године је основано 25 start-up компанија и запослено више од 100 младих стручњака, од којих су 25 повратници из иностранства; неке од ових компанија су стопроцентно усмерене ка извозу и налазе се на листама најбрже растућих фирми у међународним оквирима.

Рад у некој од светски познатих high-tech компанија заменили су повратком у домовину и оснивањем сопственог предузећа. Из Београда, сарађују са читавим светом; извозе своје високотехнолошке производе, плаћају порез у Србији и, како кажу, не жале због такве одлуке. Млади људи, који су запливали смером супротним од доминантне струје одлива мозгова и одлучили да се врате – њих 25 – воде компаније и раде у оквиру Пословно-технолошког инкубатора техничких факултета БУ (BITF). У 44 компаније, колико тренутно послује на адреси Рузвелтова 1, ови врхунски стручњаци и иноватори развијају идеје из области информационих технологија, биотехнологије, медицинских технологија…

На помен успеха, потврђеног од стране реномираних међународних институција, скромно слежу раменима и кажу да им је само важно да следе своју идеју. Ове јесени је једно такво признање стигло двема компанијама – чланицама Инкубатора. У годишњем избору 50 најбрже растућих технолошких компанија (Europe Technology Fast 50) консултантско-ревизорске компаније „Deloitte”, на трећем месту у региону централне Европе рангирано је предузеће „HTEC”, са растом прихода од 1.777 % током претходних пет година! Повратник на ову листу је компанија „Bitgear wireless design services”, која се први пут у одабраном друштву нашла 2013. године, док је у 2014. години заузела 18. место, са петогодишњим растом прихода од 759 %!

Како каже Дејан Драмићанин, извршни директор и оснивач Bitgear-а, компанија се бави производњом и испоруком високотехнолошких сервиса.

– Наша делатност обухвата три сегмента: електронику, дигиталне телекомуникације и технику за детектовање покрета. Сви клијенти су из иностранства. Највише их је из Ирске, Немачке, Сједињених држава, Француске. Запослено је 34 младих инжењера и програмера, међу којима је и девет девојака, објашњава он.

Попут Драмићанина, углавном сви су дипломци српских факултета. Он сам је пре рока завршио смер Електронике на Електротехничком факултету и, као многи, отишао у Америку на усавршавање. Тамо је начинио прве кораке у бизнису. Признаје да он и колега највише знања нису прикупили у америчкој компанији, већ самостално. Прве послове су проналазили преко сајта „Гуру”.

– То је одлична платформа за младе који се баве високим технологијама. Ту могу да нађу послодавца, да науче да пишу пројекат, додаје Драмићанин.

Ипак, решио је да се врати у Србију. – Схватио сам да све то могу да радим код куће, једноставан је његов одговор на питање „Зашто?“.

Компанија Bitgear је једна од првих чланица Инкубатора, још од његовог оснивања 2008. године. Наш саговорник каже и да младој компанији много значе погодности које постоје у окриљу инкубатора. Пре свега у сегменту администрације.

Гордана Даниловић Грковић, директорка Инкубатора, и Жан Данијел Рух, амбасадор Швајцарске у Србији, на конференцији за новинаре (Фото: Медија центар / www.bitf.rs)

Гордана Даниловић Грковић, директорка Инкубатора, и Жан Данијел Рух, амбасадор Швајцарске у Србији, на конференцији за новинаре (Фото: Медија центар / www.bitf.rs)

Са таквом констатацијом слаже се Гордана Даниловић Грковић, директорка Инкубатора.

– Ми нисмо на буџету. У првој години имали смо шест компанија, а данас их је 44. Наше компаније су, за ових шест година, само кроз доприносе и порезе у буџет Србије вратиле око три милиона евра. А ти млади, врхунски стручњаци усредсређени су на развијање своје пословне идеје и потребна им је помоћ. У суштини, важно је олакшати им пословање у првих пар година, посебно у сегменту вођења административних послова, и омогућити им да дођу до знања која им у том тренутку недостају, појашњава она.

У последње три године BITF је, у сарадњи са Швајцарским секретаријатом за економске послове, спроводио пројекат „Промоција извоза иновативних производа”, са циљем повећања извоза вискотехнолошких производа и услуга. Активности су биле усмерене на идентификацију потенцијалних нових тржишта, институционалне мере за унапређење извоза, умрежавање…

– У 2011. години учешће извоза у приходима BITF предузећа износио је 63 %, док је прошле године достигао 75 %. У три године трајања пројекта отворено је 25 start-up компанија и ангажовано више од 100 новозапослених – младих талентованих инжењера из области високе технологије, подвлачи директорка Даниловић Грковић.

Инкубатор су пре седам година основали Електротехнички, Машински, Технолошко-металуршки и Грађевински факултет Универзитета у Београду, у партнерству са Општином Палилула и ДТИ. До сада је подржано оснивање и развој 44 компаније из различитих области високе технологије, са запослених 280 младих стручњака. Ово је адреса на којој је забележен развој 30 иновација, девет патената, оформљене су три мреже /кластера, а скоро 600 младих је обучено у области предузетништва…

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]