Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отвара се Дневни боравак за оболеле од деменције у Београду

Објављено 25.06.2021.

amity - logoУ просторијама Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом Нови Београд, удружење „Amity – Снага пријатељства” и Српско удружење за Алцхајмерову болест почели су да пилотирају услугу Дневног боравка за оболеле од деменције и Саветовалишта за њихове неформалне неговатеље.

Успостављање двневног боравка за особе са деменцијом је важно из разлога што им је, поред медикаментозног лечења, неопходно и целодневно агажовање других лица око подршке и неге. Капацитети државних и приватних установа за смештај одраслих и старијих у Београду обухватају свега око 5.000 места, до којих 1.832 у државним и око 3.200 у приватним домовима. Помоћ у кући коју финансира град Београд користи око 2.500 одраслих и старијих корисника, који живе сами или у старачким домаћинствима, а којима је потребна подршка за нормално функционисање у свом дому. Недостају дневни центри за особе које пате од деменције, предах смештаји за њих, као и саветовалишта за њихове неформалне неговатеље.

Сродници истичу бројне изазове са којима се породице особа са деменцијом суочавају током неговања и бриге о оболелом члану. У неким породицама је поремећена динамика ранијег уобичајеног функционисања, што резултира и поремећеним породичним односима, као и запостављањем пословних обавеза код запослених чланова породице, нарочито жена, које су најчешће неговатељи (у 80% случајева) – не могу да усклађују пословне обавезе са обавезама неге, не могу да раде скраћено, годишњи одмор користе за негу оболеле особе, боловање могу добити повремено, на недељу дана… Услуге помоћи у кући за своје болесне чланове породица не може да користи уколико живе у заједничком домаћинству, а особе у поодмаклим стадијумима деменције не могу да живе саме.

Отуда је значајан развој услуга базираних на препознатим потребама оболелих и њихових чланова породице, пружалаца неге. Amity је у 2020. години пилотирао услугу Саветовалишта за неформалне неговатеље оболелих од деменције у Крагујевцу, у просторијама Црвеног крста, односно у Чачку, у просторијама Центра за социјални рад. Развијајући услугу Саветовалишта, Amity је увидео колико је неопходна саветодавна подршка за породице, али и друге дневне услуге у заједници за оболеле од деменције и њихове сроднике.

Отуда ће овај пројекат дати допринос унапређењу квалитета живота оболелих од деменције и чланова њихових породица, неформалних неговатеља оболелих, пилотирањем услуге Дневног боравка за оболеле и Саветовалишта за њихове неговатеље. У оквиру пројекта биће промовисан значај прерасподеле неплаћеног неговатељског рада, унутар породице и између породице и локалне заједнице.

Услуга Дневног боравка за оболеле од деменције из Београда пилотираће се у просторијама Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом Нови Београд, кроз креирање и реализацију садржаја активности за оболеле. Дневни боравак ће функционисати једном недељно, од 17. јуна 2021. – сваког четвртка од 16 до 19 часова.

Кроз услуге које буду пружане у Саветовалишту, Amity ће радити на унапређењу знања, вештина и сензибилисаности чланова породице, неформалних неговатеља, за негу оболелих и њихов бољи квалитет живота, и то: кроз пружање психосоцијалне подршке и саветовање породица оболелих у просторијама Дневног боравка; путем интернет платформи; као и путем телефона, имејла и пријема корисника у Amity канцеларији, сваког радног дана, па ће на овај начин услугу саветовања моћи ће да користе сродници оболелих из целе Србије.

Сви заинтересовани за коришћење услуга Дневног боравка и Саветовалишта могу да се јаве путем телефона 011/66-71-523, сваким радним даном од 9 до 17 h, или путем мејла: nada@amity-yu.org или suab.srbija@gmail.com.

Пројекат се реализује уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију.

Извор: www.amity-yu.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]