Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворена поглавља 23 и 24 у преговорима Србије и ЕУ

Објављено 19.07.2016.

eu_flag - ilustracijaПредседник Владе Републике Србије Александар Вучић саопштио је 18. јула у Бриселу да су на Трећој међувладиној конференцији ЕУ и Србије отворена поглавља 23 и 24, што представља велико признање нашој земљи и њеном напретку.

Вучић је на конференцији за новинаре поручио да је ово леп и изузетно значајан дан за Србију и њене грађане.

Он је изразио дубоку захвалност министру спољних послова Словачке Мирославу Лајчаку, комесару ЕУ за суседску политику и проширење Јоханесу Хану и другим европским пријатељима, међу којима је посебно истакао министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта, који су подржали европски пут Србије.

– Кад ме је министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон питао данас да ли је то нешто значајно за Србију, нисам оклевао да кажем да је ово изузетно велики и важан дан за Србију, јер је то наш стратешки пут који показује наше преузимање обавеза и посвећеност испуњавању свих задатака пред нама, рекао је премијер.

Вучић је указао на то да смо свесни да ћемо имати тешкоће са којима ћемо бити суочени, као и препреке, поготово у примени ова два важна поглавља, али и да смо одлучни да испунимо очекивања и покажемо резултате.

– Ми желимо овакав тип друштва и то је најважнији разлог због којег остајемо чврсто на путу ка ЕУ, поручио је он и додао да све то има директну везу са побољшањем животног стандарда наших људи.

То, како је рекао, значи да ће владавина права и постављење правих закона представљати велики подстицај за страна улагања, што једино може да гарантује бољи стандард грађана и већи привредни раст.

Вучић је додао да се радује сарадњи са ЕУ, наглашавајући да ћемо бити посвећени том процесу, иако знамо да није једноставан пут и да постоје политичке препреке које ће се наћи пред нама.

– Свакако да са наше стране треба учинити много тога, треба да будемо спремни и на критику, јер и то показује да смо и даље на путу ЕУ и да је потребна дискусија и размена ставова, која је увек добра, навео је премијер.

Он је грађанима Србије захвалио и поручио да верује да ће и српски језик бити један од прихваћених европских језика.

Вучић је, изразивши уверење да ћемо заједничким снагама и великим радом, којег се нисмо плашили ни до сада, постићи још веће резултате и бржи привредни раст, подсетио на то да смо од сиромашне земље, која је пре две године била на рубу банкротства, стигли до једне од земаља са највећом стопом привредног раста у Европи.

– Знамо да имамо много недостатака, да морамо много тога да исправимо и да променимо код себе, али се не плашимо тешког рада и уверавамо вас да ћемо свој део посла да завршимо, поновио је председник Владе.

При томе, како је рекао, чуваћемо регионалну стабилност, не позивајући се увек на реципроцитет, већ ћемо дати све од себе да испуњавамо стандарде и услове да представници мањина буду задовољни.

– Даћемо све од себе да Србија постане демократска земља на понос свих грађана и у томе очекујемо истинску помоћ ЕУ, додао је он и закључио да је ово један од дана кад смо поносни као Срби и грађани Србије у Бриселу.

Лајчак је истакао да је отварањем поглавља учињен велики помак у приближавању Србије и Уније, а тај помак носи јаку поруку – да ће Србија, уколико испуни све зацртане циљеве, напредовати у процесу проширења.

– То је најбоље оруђе за промоцију демократских реформи и стабилности, како у Србији, тако и ЕУ, навео је он и додао да је Словачка земља која је ставила овај процес као приоритет свог председавања.

Словачко председавање Унији је посвећено одржавању кредибилности тог процеса, поручио је Лајчак.

Хан је оценио да је отварање поглавља 23 и 24 велики тренутак за ЕУ и Србију, уз напомену да ће брзину приближавања Унији дефинисати сама Србија.

– То је свакако признање Србији и њеном напретку. Много посла је урађено од стране српских власти и администрације, као и целокупног друштва, које је показало да је преузело обавезу да предузме кредибилне реформе у циљу модернизације Србије на добробит својих грађана, навео је он.

Хан је поручио да не треба имати никакву сумњу да је обавеза ЕУ према Србији прихватање у њено друштво.

Председавање Словачке Унији, како је рекао, ставило је проширење ЕУ у своје приоритете, а сада је фокус на одрживој примени ових веома амбициозних и свеобухватних реформи.

Према његовим речима, неће бити бити једноставно, али је заједнички циљ да реформе буду успешне и да се дође до тога да владавина права буде неометана, и самим тим да то постане основ за привлачење страних инвестиција.

Владавина права је важна и за поверење грађана у добру управу, нагласио је он и похвалио напредак који је направљен у Србији.

Европски комесар је оценио да ће отварање поглавља 23 и 24 бити још један важан корак ка приближавању Србије ЕУ.

– Србија је та која дефинише брзину приближавања. Не постоје ограничења у брзини, али целокупан процес зависиће од напретка у кључним подручјима, нарочито од динамизације односа са Косовом и напретка у владавини права, објаснио је он.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]