Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворено Саветовалиште за ЛГБТ+ особе на Врачару

Објављено 19.12.2018.

Udruženje "Da se zna!" - logoУдружење „Да се зна!”, у сарадњи са београдском општином Врачар и УК Божидарац, отворило је Саветовалиште за ЛГБТ+ особе.

Почев од 15. јануара 2019. године, ЛГБТ+ особе, као и сви заинтересовани грађани и заинтересоване грађанке, моћи ће да дођу у учионицу број 8 Божидарца (Радослава Грујића 3, Београд), где ће их дочекати активисти и активисткиње Удружења „Да се зна!”.

Како из Удружења наводе, ова сарадња је од изузетног значаја за ЛГБТ+ заједницу на више нивоа, јер ће, с једне стране, у овом простору ЛГБТ+ појединци/ке моћи да се консултују ради правне или психолошке подршке, док ће, са друге стране, грађани и грађанке управо ту моћи да се информишу о ЛГБТ+ заједници.

„Значајно је такође и зато што је орган јавне власти, односно јединица локалне самоуправе – градска општина Врачар, препознала значај овакве иницијативе и на овај начин се укључила у борбу за равноправност грађана и грађанки,“ објашњавају из Удружења „Да се зна!”.

Оснивање саветовалишта подржала је Установа културе Божидарац.

„Божидарац је посвећен да постане место окупљања свих грађана и грађанки београдске општине Врачар, и самим тим инклузија и подршка непривилегованим групама је делом наша одговорност. Такође желимо да дамо пример и другим организацијама да у процесу европских интеграција и подизању стандарда у поштовању људских права треба да водимо рачуна о ЛГБТ+ заједници и да у сарадњи са цивилним друштвом градимо сигурно окружење за њихово остваривање као пуноправних грађана и грађанки. Све ово је могуће захваљујући градској општини Врачар која је поштовање људских права ставила у сам врх својих приоритета, па тако и наших“, истакао је директор Установе културе Божидарац Владимир Кљајић.

Посебну подршку у процесу уступања простора, како истичу из Удружења, пружио је председник Скупштине општине Врачар Михаило Групковић.

„Градска општина Врачар разуме одговорност локалних органа власти у промовисању вредности заштићених међународним стандардима у области људских права и слобода, активно доприноси заштити грађанки и грађана од дискриминације, укључујући и основ сексуалне оријентације и родног идентитета, подиже видљивост проблема са којима се ЛГБТ особе суочавају и истиче важност партнерства са актерима цивилног друштва у афирмацији људских права на локалном нивоу“, истакао је Групковић.

„Надамо се да је ово само први корак у нашој сарадњи и овом приликом изражавамо жељу да ће и друге јединице јавне управе следити овакав пример и снажније се укључити у борби за праведнију и инклузивнију Србију“, закључили су из Удружења „Да се зна!”.

Овај резултат остварен је као део пројекта „Јавно заступање у локалним заједницама“. Активности су део пројекта „Глас заједница о ЕУ интеграцијама – Подстицај дијалогу ОЦД и локалних власти око јавних политика“.

Пројекат реализује конзорцијум организација цивилног друштва који предводи Траг фондација у сарадњи са Националном коалицијом за децентрализацију, Медиа и реформ центром Ниш, Форумом цивилне акције ФОРЦА, Евроконтактом, Центром за развој цивилног друштва, Тимочким омладинским центром, Едукативним центром Крушевац и Проактивом.

Ауторка: Татјана Ђукић, преузето са mediareform.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]