Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворен АМСС ЦМВ Центар за проверу возачких способности свих возача

Објављено 29.07.2016.

AMSS-logoУ  АМСС у ЦМВ (Центар за моторна возила) на Зрењањинском путу 114 б, званично је  отворен први АМСС ЦМВ ЦЕНТАР ЗА ПРОВЕРУ ВОЗАЧКИХ СПОСОБНОСТИ, једини на Балкану ове врсте, намењн свим возачима, који ће посебно бити од користи возачима са инвалидитетом.

Израда команди у возилима којима управљају особе са инвалидитетом до сада је у Србији била искључиво резултат сналажљивости мајстора и самих возача, а уграђивање није било у складу са техничким стандардима. АМСС и сектор ЦМВ (Центар за моторна возила) удружили су средства и знање, и отворили овај центар као новост, допринос друштву и безбедности у саобраћају”- рекао је на отварању председник АМСС Мирко Бутулија.

Убудуће ће на посебним симулаторима вожње и најосетљивије категорије друшва као што су особе са инвалидитетом моћи да испитају физичке, психомоторичке способности и могућности вожње, али и да утврде како могу појединачно правилно да адаптирају своје возило за управљање у саобраћају и које специјалне команде су им према врсти инвалидитета у возилу потребне.

АМСС ЦМВ Центар за проверу возачких способности је значајан допринос безбедности у саобраћају и друштву. Уз резултате добијене на симулаторима помоћу којих ће бити могућа и реална процена способности возача са инвалидитетом, оствариће се њихова већа права али центар је и велико охрабрење да се једна од најосетљивијих категорија друштва од сада у већем броју одлуче, да равноправно и безбедно могу да учествују у саобраћају. Уверени смо да ће симулатори у овом центру наћи широку примену у пракси.

У овом центру ће се осим могућности сазнања о томе како технички исправно адаптирати возило, моћи да се повежу технологија и медицина, па ће стручна процена способности за управљање моторним возилом особа са инвалидитетом моћи да буде  потпуна, реална и у АМСС ЦЕНТРУ ЗА ПРОВЕРУ ВОЗАЧКИХ СПОСОБНОСТИ  бесплатна.

У Центру за проверу возачких способности постављена су за сада три вредна симулатора, од којих је DriveOn изум домаћих инжењера и стручњака. Овај уређај покреће 3D виртуални простор у коме се симулира вожња. Возач симулатора којим управља вештачка интелигенција извршава задатаке и симулира се вожња  у реалном саобраћају.

Driver test station 2 (станица за тестирање возача) је симулатор – мерило служи за стручно тестирање способности особа са посебним потребама за управљања возилом.

Трећи симулатор је Vienna Test System – тренинг,  уређај за испитивање психо-моторичких способности  возача. Намењен је за проверу способности свих категорија возача без обзира да ли се ради о професионалним возачима, возачима аматерима или људима са ограниченим функционалним способностима (особе са инвалидитетом). Помоћу њега се проверавају  интелектуалне способности, брзина реакције у изненадним ситуацијама и сналажење у вожњи. Уређај се користи као помоћно средство психолога приликом селекције кандидата за полагање возачког испита, управљање моторним возилима и проверу способности професионалних возача.

У свету се у сличним центрима на оваквим симулаторима способност возача и карактеристике возила процењују већ око две деценије, а захваљујући улагању АМСС-а од сада ће то бити могуће и у Србији.

Извор: www.amss.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]