Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворен Дневни боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама у Шапцу уз подршку ЕУ

Објављено 02.09.2015.

dnevni-boravak-sabacЗахваљујући подршци Европске уније, у Шапцу је отворен Дневни боравак у коме ће свакодневно боравити особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама. Изградњу и опремање Дневног боравка суфинансирали су Европска унија, међународна мрежа Caritas-а, а град Шабац је за ову намену обезбедио локацију за изградњу објекта и помогао око уређења парцеле.

Дневни боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама „Св. Софија“, први такве врсте у Србији, отворен је 31. августа 2015. у Шапцу. Свечаном отварању присуствовали су Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, др Ненад Иванишевић, државни секретар, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ана Миленић, програм менаџер, Делегација Европске уније у Србији, Станислав Хочевар, председник Caritas Србија, представници Caritas Шабац, локалне самоуправе, партнерских и других организација.

Дневни боравак је отворен у оквиру пројекта „Подршка превенцији резиденцијалног смештаја особа са интелектуалним и менталним потешкоћама у Мачванском округу развојем услуга помоћ у кући и дневног боравка у локалној заједници“ који финансира Европска унија са више од 140.000 евра у оквиру пројекта “Отворени загрљај”, а реализују га партнерски Caritas Шабац, Град Шабац и конзорцијум социјалних кооператива из Италије C.O.S.M.

Пројекат “Отворени загрљај” реализује се у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и  социјална питања и Министарством здравља Републике Србије са општим циљем да се побољша социјална инклузија особа са интелектуалним и менталним потешкоћама.

„Шабац је отворен град и трудимо се да, поред постојећих 15 програма, развијамо и нове социјалне услуге. Чињеница да услугу пружа невладина организација, шабачки огранак „Caritas“, показује да имамо спремне и способне приватне иницијативе, односно невладине организације, које могу квалитетно да пружају социјалне услуге“, истакао је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

“Ово је добар пример сарадње Caritasa, Града и Министарства, уз подршку ЕУ и зато сматрам да је веома важан за све нас и за бољи и квалитетнији живот особама са менталним и интелектуалним сметњама”, оценио је др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и додао да је „потребно поспешити развој нових услуга на локалном нивоу, али и финансијски помагати локалне самоуправе које су проактивне и које желе да развијају своје услуге“.

„Ми ћемо и у наредном периоду наставити сарадњу са ресорним министарствима, локалним самоуправама и организацијама, па се надам да ћемо отворити велики број оваквих центара који треба да помогну нашим суграђанима са менталним и интелектуалним потешкоћама“, најавила је Ана Миленић, програм менаџер Делегације ЕУ у Србији.

“Наш примарни циљ је инклузија особа са менталним и интелектуалним потешкоћама у локалној средини кроз одржавање и унапређење њихових капацитета. На тај начин доприносимо њиховој социјалној интеграцији, помажемо њихове породице и дајемо допринос заједници”, истакао је Мирољуб Николић, директор Caritas Шапца.

Дневни боравак је услуга социјалне заштите из групе дневних услуга у заједници које су у надлежности локалних самоуправа које се пружају са циљем унапређења квалитета живота корисника у њиховој социјалној средини кроз одржање и развијање социјалних, психолошких и физичких функција и вештина како би се у што већој мери оспособили за самосталан живот.

Корисници услуге су одрасле особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама. Капацитет Дневног боравка је 35 корисника којима су обезбеђени превоз и оброк. У раду са корисницима, у Дневном боравку ангажован је мултидисциплинарни тим кога чине стручњаци различитих профила, медицинске сестре, обучене неговатељице и волонтери. Боравак ће бити отворен радним данима од 8.00 до 16.00.

Изградњу и опремање Дневног боравка финансирала је  Европска унија а суфинансирала  међународна мрежа Caritas-а, а град Шабац је за ову намену обезбедио локацију за изградњу објекта и помогао око уређења парцеле.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]