Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворен едукативни камп на тему образовања за каријеру у Србији „Кад порастем бићу…”

Објављено 10.08.2018.

Otvaranje kampa "Kad porastem biću..."Данас у Србији више од 175 хиљада младих свакодневно тражи посао, а статистике кажу да је свака четврта особа која тражи посао млада. У тој потрази сусрећу се са неусклађеношћу знања која се стичу формалним образовањем са потребама привреде и послодаваца (само 4% младих задовољно је својим формалним образовањем), брзим променама на тржишту рада које често не могу да испрате, и све мањим бројем расположивих радних места.

Као одговор на поменуте проблеме младих, у граду Панчеву је у организацији удружења “Connecting” покренут образовни програм “Кад порастем бићу…”, који се фокусира на образовање за каријеру. У оквиру овог пројекта, у четвртак, 9. августа 2018. године, у Мокрин House-у је свечано отворен камп “Кад порастем бићу”, у коме ће до 14. августа 14 изузетно мотивисаних тинајџера и тинејџерки из Јужног Баната, Београда, Ниша, Крагујевца и Новог Сада имати прилику да се дружи, размени искуства и припреми да самостално и промишљено доноси одлуке о покретању сопственог посла, наставку каријере или школовања. На отварању кампа присутнима су се обратили Биљана Божовић (Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU), Иван Бркљач (Мокрин House) & Дениз Хоти (Connecting).

“Кад порастем бићу…” је образовни програм који је почео са радом 2016. године и од тада до данас је присутан у више од 5 школа на територији Панчева. Програм је креиран у складу са Стратегијама развоја образовања у Србији, Европи и свету, и уједно одговара на проблеме препознате у Националној стратегији за младе.

Програм “Кад порастем бићу…” осмишљен је тако да кроз бројне активности (радионице, кампове, разговоре, сајмове и конференције) креира организован систем подршке младим особама, истовремено их подстичући да се посвете себи, препознају своје вредности и потенцијале, разумеју своје реалне могућности и понуду на тржишту рада, информишу о приликама за даље школовање и усавршавање,  као и да се мотивишу да покрену сопствени посао.

Централни део програма обухвата шестодневни камп током којег тинејџери и тинејџерке – одабрани путем конкурса – активно, са стручњацима и стручњакињама из разних области, учествују у петофазном процесу професионалне оријентације који обухвата  искуствено учење, радионичарски рад и повезивање са вршњацима/кињама, преиспитивање и стицање вештина потребних за рад у 21. веку . Поред кампа, пројекат се развија и кроз радионице у средњим школама, сусрете “Еду изазов”, сајмове знања и конференције за медије. У најави је и снимање документарног филма “Образовање за 4.0 револуцију” на коме ће заједно радити ментори/ке, одабрани учесници/е, волонтери/ке и партнери.

Седамнаестогодишња Елеонора Оравец, која је у програму “Кад порастем бићу…” учествовала 2016. године, истиче: “Уписала сам средњу медицинску школу и веома брзо схватила да ме то уопште не занима. Али иако сам знала да не желим да се бавим медицином, нисам била сигурна шта је то што желим. Након овог програма схватила сам да ме интересује новинарство, јер сам имала прилике да се опробам и развијам у овој области.”

Образовни програм “Кад порастем бићу…” награђен је 2017. године другим местом на Националном такмичењу примера добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања, у организацији Euroguidance центра уз подршку Фондације Темпус.

Партнери на овом значајном и запаженом пројекту су Електротехничка школа “Никола Тесла”, Техничка школа „23. мај“ из Панчева, Канцеларија за младе града Панчева, Центар за друштвено одговорно предузетништво, Мокрин House и Via Acedemica, а велику подршку пружили су Град Панчево, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU), Национална aсоцијација практичара/ки омладинског рада (НАПОР), Канцеларија за младе града Панчева, ЕУ пројекти, Достигнућа младих, Инфостуд, Данијела Commerce д.о.о., као и бројни медији, институције, предузећа и организације са територије града Панчева.

Непрофитна организација „Connecting” је стратешки усмерена на усклађивање формалног образовног система и потреба на тржишту рада, јер су образовање за предузетништво и професионална оријентација од пресудне важности за развој нашег друштва и остваривања пуног потенцијала младих у економији знања. Стога је дугорочни циљ организације да до 2023. године обучи довољан број наставника/ца, одсносно каријерних практичара/ки, како би свака средња школа у Србији била у прилици да спроведе програм „Кад порастем бићу…“.

Стручни тим пројекта чине професионалци из разних области. О учешћу у програму рекли су:

“‘Кад порастем бићу..’ је програм који одржава континуитет у раду са младима и употпуњује смисленост у пружању подршке младима у потрази за својим местом у друштву. Као такав, даје ми простор и подстицај да кроз размену идеја, искуства и знања на личном и професионалном нивоу и даље растем.“  – Дејана Балтес, омладинска радница у заједници, професорица разредне наставе, системска породична психотерапеуткиња и NLP Мастер

“Некад је потребно погрешити да бисмо одабрали пут који нас чини срећнима.“ – Бојана Јевтовић, менаџерка пројекта “Мрежа омладинских фондова Западног Балкана и Турске” у Фондацији “Ана и Владе Дивац”

“У раду са другима видим прилику да направим промене које желим. У раду са младима видим јасну прилику да за своју децу створим боље окружење. Искрено верујем да свако од сваког нешто ново може научити и да смо зато ту..“ – Соња Дакић, покретачица менторског програма Живи*Ради*Воли у сарадњи са ICT HUB-ом у Београду

„Пројекат ‘Кад порастем бићу’ шаље  поруку, нуди алтернативу и наду младима… Сматрам за своју обавезу да учесвујем и допринесем. Питања је на десетине, ако успемо да дамо барем један одговор учинили смо велику ствар. Развој солидарности, емпатичности, предусетљивост, прагматичност, проницљивост, то су моји циљеви…“ – Марко Батур, мастер дефектолог- специјални педагог, са преко шест година радног искуства у различитим областима друштвених делатности

Организациони тим пројекта чине Дениз Хоти (пројектни менаџер), Душан Станишковић и Теодора Гоља (координатори активности) и Никола Вељковић (видео продукција).

Извор: www.connecting.org.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]