Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворен Телецентар за глуве и наглуве особе

Објављено 30.10.2015.

Тelecentar za gluve i nagluve osobeПриликом свечаног отварања Телецентра, што су омогућиле донације Министарства рада и компаније Теленор, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да се особе са инвалидитетом не смеју посматрати кроз оно што не могу, већ кроз оно што могу.

“Када држава каже да особе са инвалидитетом нису терет, већ да су део друштва и да смо дужни да им омогућимо да буду равноправан део друштва, ово је доказ да то и чинимо, да је то тако, да тако мислимо и да тако радимо. На овај начин, једини хендикеп који глува и наглува особа има у комуникацији са свакодневним светом се у потпуности отклања”, рекао је Вулин.

Вулин је нагласио да се дуго радило на томе, као и да је Телецентар начин да заживи и да се спроведе Закон о знаковном језику.

Према његовим речима, од 30.000 глувих и наглувих не може свако да има свог тумача, али може на овај начин, коришћењем модерне технологије, може да има свој прозор у свет и могућност да оствари комуникацију на овај начин, без губљења времена и без трошкова.

Вулин је истакао значај модерне технологије, али, како је рекао, најважнији је осећај солидарности да људи треба да буду једни уз друге, да особе са инвалидитетом нису терет, већ равноправни део нашег друштва.

“Поносан сам веома што први на Балкану уводимо ову функцију, а међу првима смо и у Европи. Честитам вам и примам честитке од вас на овај дан”, рекао је министар рада.

Генерални директор Теленор Србија Ове Фредхеим рекао је да је поносан што његова компанија своју способност и технологију употребљава да омогући социјалну инклузију људима оштећеног слуха широм Србије.

“Теленор има велике ресурсе и веома нам је драго да неке од тих ресурса вратимо Србији у виду овакве и сличних иницијатива и такође да можемо да досегнемо људе из 44 организације оштећеног слуха широм Србије”, рекао је Фредхеим.

Председница Савеза глувих и наглувих Србије Сузана Маслаћ-Матовић навела је да јој је веома драго да је дочекала овај дан, као и да до сада нису имали технологију која је, како је истакла, јако важна за функционисање глувих и наглувих особа.

“Захваљујући модерним телефонима и таблетима, можемо да комуницирамо сами, што је јако важно. Омогућено нам је много тога што раније нисмо имали, олакшан нам је живот, хвала Теленору и Министарству рада који су нам олакшали решавање проблема и свакодневни живот. Ово је велики дан за све нас”, рекла је Сузана Маслаћ-Матовић и истакла значај нових Теленор тарифних пакета за глуве особе.

Председник Градске организације глувих Београда Хари Цоља рекао је да је то значајан дан за њихову заједницу и да дигиталне комуникације и повезаност интернетом истински премошћавају јаз између глувих и људи који чују.

Цоља је додао да ће радно време канцеларије бити од 7 до 19 сати, Телецентар ће радити 24 сата дневно, седам дана у недељи и повезиваће све чланове 44 организације глувих и наглувих са хитним службама, полицијом и ватрогасцима.

Министарство за рад је за успостављање Телецентра у Градској организацији глувих Београда обезбедило 1.294.800 динара за ангажовање четири знаковна преводиоца, док је развој услуге подржао Теленор, чија је фондација донирала 50 таблет уређаја, 50 тарифних пакета и унапређење техничких услова интернет везе у Градској организацији глувих Београда.

Извор: www.minrzs.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]