Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Оштрије законске мере против насиља у породици и друштву

Објављено 21.07.2016.

predsednik_vladeПредседник Владе Републике Србије Александар Вучић је 15. јула најавио увођење нових кривичних дела у наше законодавство – сексуално узнемиравање и прогањање, као и повећање минималне и максималне казне за кривична дела – обљуба над дететом, обљуба над немоћним лицем и силовање.

Вучић је најпре разговарао са представницима ресорних министарстава и надлежних институција о породичном и вршњачком насиљу, хулиганизму, као и мерама које ће држава предузети да се сачувају животи, а потом је о томе говорио на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да су измене Кривичног законика, увођење нових кривичних дела и повећање минималне и максималне казне део мера у борби против различитих видова насиља и силеџијства у породици и друштву.

Законом ће, како је рекао, бити санкционисан и покушај извршења одређених кривичних дела и обавеза кажњавања, како се не би дешавало да постоје условне осуде, већ да починиоци морају да добију казне затвора.

Према његовим речима, биће повећане минималне казне, али и максималне, пре свега за три кривична дела, и то обљуба над дететом, обљуба над немоћним лицем и силовање као кривично дело.

Премијер је најавио и увођење нових кривичних дела – сексуално узнемиравање и сексуално прогањање, у складу са Истанбулском конвенцијом.

Такође, биће формиране специјализоване полицијске групе, и уведена још једна мера безбедности потенцијалних жртава насиља, а то је психосоцијални третман насилника и праћење његовог понашања.

Премијер је указао на то да је судска пракса различита и да правда није иста свуда за све.

Он је објаснио да постоји неједнак третман судова у случајевима силовања, када на пример суд у Новом Саду за тај злочин изрекне између пет и 10 и 10 и 20 година затвора, а истовремено суд у Врању шест месеци затвора, што је недопустиво.

Вучић је најавио да ће се приступити доношењу нових закона о бесплатној правној помоћи и о заштити од насиља у породици, а радиће се и на бољој координацији центара за социјални рад, здравства и полиције путем законских решења.

Истовремено, како је додао, трудићемо се да побољшамо људске капацитете и специјализацију полицајаца, како бисмо питање арбитрарности у сваком поједином случају свели на минимум и заштитили људске животе.

Према његовим речима, тужилац Загорка Доловац је предложила да се, поред постојећих 11, уведе још једна мера безбедности – обавезни психо-социјални третман насилника, као и праћење након забране приласка.

Министар правде Никола Селаковић најавио је да ће при Влади Србије бити формирано стално радно тело у које ће бити укључени државни органи и представници невладиног сектора, а које ће бринути о спровођењу закона о спречавању насиља у породици и друштву.

То, како је рекао, подразумева специјализацију полицијских службеника, специјализацију заменика јавних тужилаца, као и посебну процедуру према којој ће бити пријављивано дело насиља.

Када запослени у МУП-у добије пријаву о насиљу у породици биће дужан да је одмах проследи службенику специјализованом за таква кривична дела, а који ће имати право да изврши процену ризика, навео је министар.

Према његовим речима, зависно од процене о томе да ли постоји насиље у породици, тај службеник ће наложити останак насилника у притвору до 48 часова и истовремено предложити хитне мере тужиоцу.

Тужилац ће, како је навео, имати рок од 24 часа да све то достави суду, који на основу процене доноси хитну меру у трајању од 30 дана одстрањивања насилника из куће у којој живи са својом породицом.

Уколико насилник не поштује ту меру, он ће у хитном поступку бити кажњен притвором од 30 дана, прецизирао је Селаковић.

Он је, када је реч о пооштравању казнене политике, рекао да ће Влада изаћи са конкретним мерама, али оно што је индикативно јесте да је казнена политика у нашим судовима на граници законског минимума и неретко испод минимума.

На нама је да водимо рачуна о казненој политици, а на судовима је да примењују прописе, поручио је Селаковић.

Министар је наговестио и утврђивање бесплатне правне помоћи коју би држава пружала жртвама и потенцијалним жртвама насиља.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић нагласио је важност добре обучености полицајаца на терену како би знали да заштите жртву на законит начин од насилника, најавивши нове курсеве за полицијске службенике.

Стефановић је истакао да је координација рада државних служби веома важна, и нагласио да ће ресорно министарство спроводити политику обавезног хапшења свих учинилаца кривичног дела кад се стекну законски услови за одређивање притвора, како би се избегло да починиоци дела буду благо кажњени.

Разговору су, поред премијера и министара правде и унутрашњих послова, присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, представници Сигурне женске куће и Аутономног женског центра.

Састанак је организован поводом проналажења системских мера у борби против различитих видова насиља и силеџијства у породици и друштву.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]