Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка економском оснаживању и запошљавању жена

Објављено 10.10.2018.

Podrška ženskom preduzetništvu i osnaživanju ženaУ Координационом телу за родну равноправност Владе Републике Србије, којим председава потпредседница Владе Зорана Михајловић, 9. октобра су локалним самоуправама и удружењима уручени уговори за реализацију пројеката који имају за циљ подршку женском предузетништву, а вредни су више од 30 милиона динара.

Уговоре су уручили министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и Јелена Миловановић испред Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women).

У име Координационог тела за родну равноправност, помоћник министра Вељко Ковачевић изјавио је да је родна равноправност високо на агенди Владе Србије и Координационог тела, те да је то препознато од Европске комисије, која кроз IPA фондове помаже економском оснаживању и запошљавању жена.

Важно је, како је подвукао, да родну равноправност спустимо на локални ниво и приближимо је грађанима и грађанкама. И зато смо данас ту. Као резултат ових пројеката жене ће се запослити у пољопривреди и органској производњи, добиће опрему и механизацију, научити да пишу бизнис планове, успоставе успешно пословање и пласирају своје производе.

Родна равноправност није само питање жена, и ми, као мушкарци, треба да учинимо све да им помогнемо да остваре своје потенцијале, јер су то вредности овог друштва, изјавио је Ковачевић.

Јоксимовић је истакла да Србија као земља кандидат треба да користи претприступне фондове Европске уније и да је уз заједничко залагање Министарства, Координационог тела за родну равноправност и UN Women по први пут опредељено два милиона евра за унапређење родне равноправности у Србији.

Наш циљ јесте достизање друштва једнаких шанси. Препознали смо родну равноправност, развој женског предузетништва и побољшање положаја жена као неизоставне елементе наше развојне стратегије, јер су жене потенцијал одрживог економског развоја, рекла је Јоксимовић.

Фабрици је рекао да је циљ пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“ усмерен на то да се подржи Координационо тело за родну равноправност, IPA пројекти које координира Министарство за европске интеграције, али и локалне самоуправе и удружења која се баве овом облашћу.

Србија је још једном показала да преузима лидерску улогу у региону, јер је прва земља која је добила средства из IPA фондова за унапређење родне равноправности, навео је Фабрици.

Миловановић је истакла да је ово само почетак реализације програма из IPA фондова.

Овим показујемо да ми само не причамо о родној равноправности, већ и да делујемо на терену како би се то и остварило. Срећни смо што за партнере имамо Координационо тело за родну равноправност, Министарство европских интеграција и Делегацију ЕУ у Србији, са којима ћемо и у наредном периоду радити на побољшању положаја жена, рекла је она.

Координационо тело за родну равноправност, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и Агенцијом УН за родну равноправност и оснаживање жена, а уз подршку Делегације ЕУ у Србији, реализује пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности у Србији“ вредан два милиона евра.

Кроз пројекат је подржано осам локалних механизама за родну равноправност – из Алексинца, Књажевца, Крушевца, Шапца, Темерина, Тутина, Ужица и Житишта, који ће спровести активности из својих локалних акционих планова за родну равноправност.

Такође, подржано је осам удружења и организација цивилног друштва који ће реализовати активности са циљем економског оснаживања сеоских жена и подршке женском предузетништву.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]