Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка ЕУ Србији: 80 милиона евра за унапређење јавне управе

Објављено 06.12.2016.

ugovor-1Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и председник Владе Републике Србије Александар Вучић присуствовали су  потписивању финансијског Уговора вредног 80 милиона евра, намењеног  подршци за темељну трансформацију српске јавне управе.

Уговор су у просторијама ЕУ инфо центра у Београду потписале директорка за Западни Балкан у Европској комисији Хеновева Руис Калавера и министарка без портфеља задужена за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић.

Хан: Улагање у Србију је у интересу ЕУ

Европски комесар Јоханес Хан је након потписивања Уговора изјавио да Србија нема алтернативе европском путу, додавши да о јачању веза Београда и ЕУ говори податак да су две трећине трговинских односа Србије везане за чланице ЕУ.

“Од 2007. године је ЕУ уложила две милијарде у грантовима да би се Србија модернизовала. Бољи економски резултати и могућности за запошљавање показују да је то био добар допринос. То улагање је у интересу ЕУ”, рекао је Хан.

“Србија може да рачуна на Европу и можемо да узајамно рачунамо једни на друге. Грађани и Србије и ЕУ треба да виде предности сарадње”, изјавио је Хан и навео да је “то допринос уклапању државне администрације Србије у европске стандарде. Администрација ће бити доступнија грађанима и транспарентнија”.

Европски комесар је навео да ЕУ са 27 милиона евра учествује у модернизацији универзитета и факултета у Србији. “Постоји одлив мозгова из Србије у друге делове Европе. Наш циљ је да се у Србији унапреде факултети и универзитети, направе лабораторије, како би млади људи имали боље могућности”, поручио је Хан.

Вучић: Србија је поуздан и лојалан партнер ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић је навео да потписивањем овог Уговора Србија добија 80 милиона евра на поклон од ЕУ за реформу јавне управе и објаснио: “Тих 80 милиона евра ћете директно да видите на путевима, болницима и свему ономе што радимо у нашој земљи. Без ефикасне јавне управе, без тога да ви себе промените нећемо моћи да имамо резултате у будућности”, рекао је Вучић.

Премијер Вучић је додао да ти резултати морају да буду одрживи, а да без ефикасне јавне управе неће бити резултата као и да градјани морају јавну управу да осете као свој сервис.

Он је после потписивања уговора рекао да је реч је о огромном новцу који ће Србија искористити на најбољи могући начин, а како је додао, да би резултати били одрживи ми морамо себе да мењамо.

Премијер Србије захвалио је ЕУ и њеним пореским обвезницима тој помоћи и указао да “ми две трећине трговине имамо са ЕУ, 20 одсто са регионом, све нам зависи од Европе. Није фер да тражимо новац и нисмо у стању да кажемо хвала, јер тих 80 милиона евра издвојили су грађани Уније да бисмо их ми утрошили на најбољи начин”.

Вучић је рекао да је без обзира на проблеме који постоје у ЕУ Србија трасирала свој пут и да је она поуздан и лојалан партнер ЕУ која може да рачуна на Србију.

За боље и брже јавне услуге за све српске грађане и фирме

Осамдесет милиона евра представља један од највећих уговора између Србије и ЕУ. Ово је бесповратна помоћ ЕУ, преко које ће 70 милиона евра ићи директно у буџет Србије у неколико транши у периоду од три године, док се 10 милиона евра одваја за подршку реализацији Уговора о секторској реформи.

ЕУ улаже ова средства у свеобухватну реформу јавне управе коју Србија предузима да би се осигурале боље и брже јавне услуге за све српске грађане и фирме, за организованију и делотворнију јавну управу, за повећану транспарентност јавних ресурса и укључивање грађана у креирање политике.

Захваљујући томе српска јавна управа ће бити боље опремљена да одговори на изазове свеобухватних реформи, фискалне консолидације и европских интеграција.

Реформа јавне управе је један од три стуба процеса приступања ЕУ, уз владавину права и економско управљање.

Овај Финансијски уговор је први Уговор о секторској реформи за Србију, а финансира се из фондова Инструмента за претприступну помоћ (IPA) 2015 Европске уније. Средства ће бити обезбеђена као директна подршка буџету за суфинансирање националних планова секторске реформе за постизање одрживих резултата.

Секторска буџетска подршка (SBS) је важан инструмент развојне сарадње ЕУ који укључује дијалог, финансијске трансфере националном трезору земље корисника, процену учинка и развој капацитета, заснован на партнерству и заједничкој одговорности. Финансијским средствима ће се управљати кроз употребу националних система за управљање јавним финансијама. Директан SBS обезбеђује начин усклађивања са политиком, приоритетима и циљевима земаља корисника, кроз суфинансирање националних стратегија за развој и промовисање стабилних и транспарентних јавних финансија.

Уговор покрива две кључне реформе: јавну управу и управљање јавним финансијама. Фокусира се на деполитизацију државне службе и политику управљања људским ресурсима заснованог на заслугама, реструктурирање јавне управе, укључивање цивилног друштва у креирање политике, побољшање служби за унапређење пословног окружења и бољу припрему националног буџета, поготово укључивање буџета државних предузећа.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]