Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка идејама за бољу заједницу – проглашени победници Клуба Суперсте

Објављено 09.12.2016.

superste_logoКлуб Суперсте богатији је за 11 младих аутора друштвено-одговорних идеја, који су за реализацију пројеката добили 2,1 милиона динара бесповратних средстава, као и менторску подршку.

„Подршка коју ћемо добити је важна као показатељ значаја пројекта који смо осмислили и охрабрење за све оне који имају идеје како да промене нешто у својој заједници“, рекла је Татјана Николић, чији је пројекат Први рок камп за девојчице у овом делу Европе, један од 11 овогодишњих победника Клуба Суперсте, програма донација намењеног изузетним појединцима који стварају нове садржаје у области културе, уметности и образовања. У оквиру ове заједнице младих професионалаца, Ерсте Банка другу годину заредом новчано и менторски подржава пројекте инспирисане проблемима у друштву, са циљем унапређења читаве заједнице. Ентузијазам и воља да пруже заједници свој допринос и учине је бољом, главни је мотив учесника, а победнички пројекти добиће укупно 2,1 милиона динара бесповратних средстава које је Ерсте Банка одредила за развој пројеката и локалних заједница.

Осим финансијске подршке, Суперсте је учесницима пружио и подршку угледних стручњака, ментора, који су финалистима помогли у развоју креативних решења. Јавност је такође могла да утиче на резултате конкурса, учествујући у одабиру финалиста јавним гласањем на платформи Superste.net, Фејсбуку и Твитеру.

Пројекти који ће у наредној години бити реализовани су разноврсни, али једно им је заједничко – инспирисани су проблемима у друштву, са којима се њихови креатори суочавају. Области којима се баве протежу се од уметности и едукације, до саветовања и активизма. Активности предвиђене пројектима обухватају, између осталог, плес, глуму и музику, али и креирање мобилних апликација и виртуелних садржаја.

Тако ће кроз пројекат Виртуелни музеј заједнице, грађани општине Стара Пазова моћи да „изложе“ у виртуелном простору све оно што сматрају својим локалним културним наслеђем, док ће београдски средњошколци, играјући игрицу Београдски победник, индиректно моћи да науче много о историји свог града. Музика је као инспирација послужила идејним творцима пројеката Први рок камп за девојчице, чија је идеја окупљање девојчица из градова широм Србије, које ће моћи да направе прве кораке у музичкој каријери, као и пројекту И то сам ја, намењеном деци без родитељског старања, која би након едукације о музичкој продукцији могла да стекну финансијску самосталност.

За генерације којима је дигитално окружење саставни део живота, осмишљени су видео и аниматорска радионица Мала школа покретне слике и Coder DOJO, ИТ клуб који ће најмлађим Панчевцима омогућити упознавање са програмирањем. Супер математика објединиће градиво математике и информатике, те кроз виртуелну интерактивну учионицу олакшати најмлађима учење. Уз нову опрему, обезбеђену кроз пројекат Небо је граница, биће обучено 25 амбасадора астрономије из Крушевца, који ће наставити са промоцијом ове науке.

Одређен број победничких пројеката намењен је најмлађима, па ће тако основци у Нишу, заједно са ученицима две специјалне школе, кроз пројекат Не бојим се, имам друга бити обучени да пруже прву помоћ. Специјалне награде публике добили су Данило Грбовић, аутор апликације Филтер, намењене промоцији свеукупне понуде културних установа у Београду, као и Александар Митић, за пројекат ИТ центар Click, у ком млади кроз радионице и предавања могу да се упознају са основама програмирања.

Награду за израду идејног решења уређења дела пословног објекта Ерсте Банке – зоне за одмор и релаксацију у пословном комплексу Ерсте Sirius Offices добио је Самир Маврић, дипломирани инжењер архитектуре из Новог Пазара.

Победници овогодишњег Клуба Суперсте су: Наташа Даниловић, Стефан Ђорђевић, Мирослав Бјелетић, Милош Ћосовић, Наташа Ковачевић, Зоран Томић, Татјана Николић, Рејхан Нишић, Гордана Милановић, Александар Митић и Данило Грбовић.

Жири који је одабрао победнике, у саставу Јасна Терзић, чланица ИО Ерсте Банке, Владимир Арсенијевић, писац и председник Удружења Крокодил, Дарка Радисављевић Васиљевић, историчарка уметности и директорка Ремонт галерије, Душан Чавић, новинар и документариста и Гордан Пауновић, DJ и активиста, при одабиру је оцењивао утицај пројеката на друштво, изводљивост, иновативност и супер искуство кандидата.

Програм Суперсте развијен је у сарадњи са Фондацијом Докукино и реализује се на платформи Superste.net. Више о одабраним финалистима сазнајте на платформи Superste.net.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]