Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка самозапошљавању самохраних мајки из пет градова у Србији

Објављено 05.06.2015.

samozaposljavanjeКроз пројекат “Јачање људских парава и економско оснаживање самохраних мајки у Србији “ који реализује Фондација Ана и Владе Дивац у партнерству са Удружењем Јелек, а финансира Европска унија кроз EIDHR програм, десет самохраних мама из пет градова у Србији добило је бесповратна средства да започну и /или прошире сопствени посао.

Поред средстава за куповину неопходне опреме, материјала за рад и додатних едукација и обука, за ових десет самоохраних мама је у оквиру пројекта обезбеђена менторска подршка пословног консултанта који ће са њима радити на развијању њихових пословних идеја, креирању и имплементацији бизнис плана.

Весна Илић (43) из Ниша је самохрана мама дечака од 9 година. Весна је годинама имала жељу да отвори салон, али јој је недостајало увек мало да би то остварила. Учествовала је на Конкурсу за самохране маме и покренула је свој салон за негу лепоте.

Верослава Коцић( 44 ) је самохрана мама из Ниша која има троје деце. Верослава и њена два сина се из хобија баве израдом украсних предмета од бехатона. Њихово двориште је украшено предивним чесмама, украсним предметима и саксијама које су сами направили. Уз помоћ средстава која је добила на конкурсу, хоби су претворили у мали породични посао који ће и њој и њеним синовима омогућити да раде. Верослава је у Бизнис инкубатору у Нишу обезбедила простор, где ће се поред производње бити смештен и изложбени део.

Далиборка Смоловић (41) из Крагујевца је самохрана мајка девојчице од 7 година. Она је пекарка и већ годинама прави торте и колаче за продају. Њена жеља је била да отвори своју пекару и већ неколико година она сакупља новац и купује делове опреме. Уз помоћ средстава која је добила , њен мали локал у насељу Аеродром у Крагујевцу већ је почео са радом. У понуди пекаре СМ налазе се колачи и торте, пецива слана и слатка, а Далиборка је добила могућност да зарађује радећи оно што највише воли да ради.

Светлана Ранковић (41) из Крагујевца је самохрана мајка два сина. С обзиром да је већ годинама незапослена одлучила је да започне свој посао. Захваљујући подршци коју је добила као добитница средстава на конкурсу за самохране маме, Светалана је покренула услугу организовања свечаности и коорпоративних дешавања.

Снежана Шведић (33) из Новог Сада је самохрана мама две девојчице. Снежана је по струци васпитачица, али је била више година незапослена и искористила један од програма преквалификације који су на располагању особама које су на евиденцији Националне службе за запошљавање. Након завршене обуке за козметичарске услуге, пријавила се на конкурс са идејом да отвори салон за негу лепоте. Добила је неопходну опрему и започела са радом.

Весна Крчмар (39) из Новог Сада је самохрана мама која је већ неколико година власница и директорка фирме Олсон анд Јохансон, која се бави козметичким услугама и обукама. С обзиром да је свесна потешкоћа са којима се самохране маме сусрећу, пријавила се Фондацији са идејом да прошири посао и запосли још једну самохрану маму.

Биљана Цакић (36) из Лесковца је мама три сина. Иако је завршила српски језик и књижевност, већ годинама се бави фитнесом. Биљана је конкурисала на конкурс за маме са идејом да покрене фитнес клуб. Уз помоћ средстава на конкурсу, обезбедила је неопходну опрему и започела са радом. Након само два месеца од почетка посла, Биљана води групу од 10 дама које три пута недељно вежбају са њом. Поред тога , Биљана је лични и кондициони тренер.

Марина Ћук (40) из Београда последњих месеци је поносна власница продавнице здраве хране „Кадифица“. Марина је расељено лице и самохрана мама две девојчице (9) и (4) године. Након што јој је супруг преминуо, а она остала без посла, Марина је морала да преузме иницијативу и покрене сопствени посао. Уз подршку коју је добила као добитница средстава на конкурсу, Марина је обезбедила неопходну опрему за локал, како би могла да започне са радом. У Земун пољу, где се налази “Кадифица”, нема радњи овог типа, у близини је школа и стамбено насеље и “Кадифица” полако постаје локална радња у коју комшије радо свраћају.

Љубица Стојановић (36) из Београда је самохрана мама дечака Луке, који је дете са аутизмом. С обзиром на обавезе које има око детета, Љубици је важно да има посао са флексибилним радним временом. Љубица је завршила Економски факултет у Београду и већ годинама је незапослена. Пријавила се на конкурс за самохране маме са идејом да започне књиговодствене и консалтинг услуге и на тај начин покрене посао који јој омогућава да ради од куће. Као добитница средстава за самозапошљавање, Љубица је добила неопходну компјутерску опрему за рад и обуку за књиговође.

Весна Стошић (33) је самохрана мајка из Београда која је кроз учешће на конкурсу покренула самосталну занастку радњу за шивење и продају. Весна, мама две девојчице, већ годинама уназад се из хобија бави шивењем. Сашила је преко 300 модела хаљина пре него што је одлучила да свој хоби претвори у пословну идеју коју је Фондација подржала у оквиру пројекта. Пре три месеца је у Булевару краља Александра отворила локал и опремила га уз помоћ средстава која је добила на конкурсу.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]