Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка Србији за напредак у преговорима са ЕУ

Објављено 19.05.2015.

vucic han briselМинистри спољних послова ЕУ су 18. маја на министарском састанку “Пријатељи Србије” поручили да треба што пре отворити поглавља у преговорима Србије и ЕУ. Овај састанак је организован на иницијативу министара Италије и Аустрије, у тренутку када годину и четири месеца од званичног покретања преговора са ЕУ и скоро два месеца од завршетка скрининга, односно аналитичког прегледа поглавља, Србија и даље чека на отварање првих поглавља. Влада Србије тврди да је испунила услове за овај корак, док је из Брисела почетком маја поручено да је, поред јачања напора за унапређење односа са Косовом, потребно испоставити квалитетне акционе планове за прилагођавање са ЕУ у кључним поглављима 23 и 24, о правосуђу и људским правима.

Шеф дипломатије Себастијан Курц нагласио да је ово био кључни тренутак, јер је Србија покренула преговоре пре годину и по дана, а досад није отворено ниједно поглавље.

Он је нагласио да је Србија остварила значајне и позитивне реформе и да је захваљујући томе добила подршку министара спољних послова ЕУ да што пре напредује на том путу.

Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони је исто као и Курц захвалио Вучићу и српској влади на реформама и напретку ка европском путу указавши  посебно на важну улогу Србије у стабилизацији прилика на Западном Балкану.

Италијански министар спољних послова је нагласио да се прва поглавља морају отворити што пре и преговори водити на брз, прагматичан и недогматски начин.

За сада остаје неизвестан и датум за прва поглавља, али и да ли ће се прво отворити поглавља која су стратегијом проширења означена као кључна – 23 и 24, о људским правима и правосуђу, или поглавље 35 – остала питања, које је за све земље непроблематично изузев за Србију, која ће у оквиру њега обрађивати односе са Приштином.

Брисел и Београд имају супротна мишљења о разлозима застоја, а ставови су изнети почетком маја, приликом посете комесара за проширење Јоханеса Хана Србији.

Премијер Србије Александар Вучић тада је рекао да је Србија спремна за отварање преговора, и оценио да неке земље постављају „неформалне” услове у домену односа са Косовом. У Србији се најчешће говори да Немачка има додатне захтеве у погледу Косова. Хан казао да се још чекају акциони планови за поглавља 23 и 24, а поменуо је и могућ негативни став неких чланица због тесних односа Србије с Русијом, и одласка делегације на обележавање Дана победе у Москви.

У таквом контексту, није извесно да ли ће састанак Пријатељи Србије, као неформалан чин подршке, имати конкретан утицај на даљу процедуру отварања преговора, али свакако представља политилку подршку кључних актера, с обзиром да чланице имају главну реч у питањима проширења.

Вучић: Не чекати крај године

Премијер Србије Александар Вучић рекао је на састанку у Бриселу да поглавља не треба отворити тек пред крај године, већ много пре тога.

Српски премијер Вучић је нагласио да је данас на састанку “Пријатеља Србије” учествовало 20 министара и других високих званичника ЕУ и да је то била прилика за Србију да предочи шта је остварила у реформама.

“Ја сам представио резултате наших економских реформи и нисмо чули речи критике с тим у вези”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

“Чули смо да треба наставити дијалог Београд-Приштина и ми ћемо се за то побринути, учинили смо већ доста, а све ћемо урадити да се дође до нових резултата, мада то није увек лако”, додао је премијер Србије.

Према речима српског премијера, “Србија тражи од свих министара и земаља чланица ЕУ да виде ширу слику регионалне стабилности, економске и политичке стабилности”.

“По мишљењу многих чланица ЕУ, Србија је окосница у региону и ми ћемо наставити да то остварујемо кроз економске реформе и дијалог с Приштином”, навео је Вучић.

Македонију решити на миран начин

На питање новинара како се гледа на кризу у Македонији, Курц и Вучић су нагласили да се то мора решити на миран начин.

Српски премијер је рекао да “први пут види, осећа, да има нешто погрешно, лоше на Западном Балкану”.

Он је нагласио да се Србија не уплиће у послове других земаља, али је додао да ће Србија учинити “још више напора да би се постигле политичка и економска стабилност без нереда, побуна или жаришта, рецимо у Босни или другде на Западном Балкану”.

Вучић је рекао да је на састанку било речи и о усаглашавању Србије са политикама ЕУ и нагласио “ми знамо који је стратегијски циљ Србије, мада желимо да одржимо традиционално добре односе са Русијом”.

“Сматрам да већина чланица земља ЕУ разуме став Србије, ту ништа нема што се скрива иза завесе и отворено о томе причамо једни с другим”, закључио је Вучић.

Извор: Бета и С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]