Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва младима са хендикепом

Објављено 10.07.2018.

18_godina_ushУдружење студената са хендикепом је 6. јула обележило 18 година постојања. Овим поводом је организована панел дискусија на тему “Положај младих са хендикепом”. Својом редовном програмском делатношћу Удружење пружа помоћ и подршку за око 723 своја члана, од којих су 542 особе са хендикепом, углавном студент/киње, али и средњошколци/ке. Активно је око 340 чланова и чланица, у погледу остваривања подршке од овог удружења, а 31 члан учествује у реализацији активности.

На панелу који је организован у оквиру обележавања јубилеја овог удружења учествовали су представници и представнице Секретаријата за социјалну заштиту, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Заштитника грађана и Повереника за заштиту равноправности.

Јована Ђинђић, координаторка за родну равноправност и људска права у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, говорила је о положају младих са хендикепом, нагласивши да се млади сусрећу са различитим проблемима, да су изложени дискриминацији и често искључени из политичког, социјалног, економског и културног живота. Јована је истакла да је приступачност предуслов за потпуну укљученост особа са хендикепом у друштво, због чега је Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, у сарадњи са Заштитником грађана и Сталном конференцијом градова и општина, прошле године успоставио награду за јединице локалне самоуправе за развој свих облика приступачности, како би се подигла свест о важности ове теме, промовисали примери добре праксе и формулисале препоруке за унапређење приступачности. Такође, Јована Ђинђић је најавила да ће Тим наставити да спроводи обуке за представнике и представнице јединица локалне самоуправе на тему приступачности и пружа подршку општинама приликом припреме пријава за средства намењена унапређењу свих облика приступачности у њиховим срединама.

Друга област која је важна за социјални и економски положај младих са хендикепом и њихово равноправно учешће у друштву, како је Јована навела, јесте запошљавање. Како би унапредили запошљавање и запошљивост младих са хендикепом, Тим је у оквиру грант шеме „Подршка иновативним приступима повећања запошљавања и запошљивости младих“ подржао пројекат Форума младих са инвалидитетом чији је циљ био унапређење запошљивости младих са инвалидитетом кроз развој и примену програма радне праксе. На овај начин, 15 младих са хендикепом је прошло тренинг за развој професионалних вештина и похађало радну праксу у различитим компанијама.

Тим ће у сарадњи са Удружењем студената са хендикепом, али и осталим удружењима који се баве сличним темама наставити сарадњу и напоре да се даље ради на унапређењу положаја особа са хендикепом у свим кључним областима живота и рада.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]