Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка унапређењу еУслуга на локалном нивоу: Предлог основног скупа електронских услуга и Индекса развоја еУправе јединица локалне самоуправе

Објављено 24.05.2016.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logoТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, у сарадњи са Дирекцијом за електронску управу, припремио је документ „Подршка унапређењу еУслуга на локалном нивоу у Републици Србији: Предлог основног скупа електронских услуга локалне самоуправе и Предлог Индекса развоја еУправе јединица локалне самоуправе“.

Циљ овог пројекта је да се обезбеди подршка Дирекцији за електронску управу да развије приступ будуће подршке за унапређење електронских услуга (еУслуга) на локалном нивоу, на основу евалуације мерења кроз следеће активности:

  1. Одабир основног скупа електронских  услуга, који ће се пратити на локалном нивоу
  2. Развој методологије за упоредну анализу и праћење (benchmarking) напретка локалних самоуправа Републике Србије у имплементацији електронских  услуга (оцењиваће се основни скуп). Методологија треба да омогући додељивање једнозначне оцене локалној самоуправи у односу на достигнути ниво развоја веб презентације и понуђених електронских  услуга. На бази тих оцена се може извршити рангирање локалних самоуправа и мерити напредак у времену.
  3. Примена развијене методологије на расположиве податке за 2014. годину из Извештаја о оцени усклађености веб презентација локалних самоуправа са Смерницама
  4. Развој апликације за визуелни приказ података добијених применом развијене методологије за податке из 2014 године
  5. Анализа добијених података применом методологије и дефинисање препорука за будућу подршку локалним самоуправама.

Дирекција за електронску управу је, као одговорна за усклађивање/стандардизацију, унапређење ИКТ инфраструктуре и коришћење интернета државних органа/локалних самоуправа, израдила Смернице за израду веб презентација органа државне управе и локалне самоуправе (даље: Смернице) са циљем да унапреди комуникацију између грађана/привреде и државне администрације. Смернице су први пут дефинисане 2005. године и редовно унапређиване из године у годину. Критеријуми за оцењивање веб презентација органа државне управе су израђени уз Смернице 2012. године. Од тада се редовно спроводи оцењивање, о томе извештава  Влада РС, која на годишњем нивоу усваја Извештај о усклађености веб сајтова државних органа са Смерницама.

Смернице садрже практична упутства којих се треба придржавати при развоју веб презентација органа државне управе, органа територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе. Овај документ илуструје опредељење Владе Републике Србије да се унапреди присуство органа државне управе, органа територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе на Интернету. Циљ Смерница јесте обезбеђивање униформности веб сајтова органа државне управе, органа територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе, као и унапређење комуникације са грађанима. Пружањем јасних, тачних и актуелних информација о услугама и активностима обезбеђује се транспарентност њиховог рада и повећава поверење грађана. Такође, веродостојност презентације произилази из једнобразног доменског имена сајтова органа државне управе, органа територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе и везе са националним Порталом еУправа. Начин презентовања информација на сајтовима органа државне управе, органа територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе треба да буде такав да су те информације доступне свима.

Оцењивање веб презентација јединица локалне самоуправе је први пут урађено 2014. године. Резултати оцењивања су указали на ниске оцене локалних самоуправа. Наиме, просечна оцена усклађености презентација јединица локалне самоуправе са Смерницама за 2014. годину је 130,64 од максималних 300 поена, што значи да је испуњеност критеријума 43,54%.* На основу тих резултата је дата препорука да се обезбеди програм подршке локалним самоуправама да унапреде квалитет својих веб презентација и информација које су на њима расположиве.

Кликните да преузмете публикацију „Подршка унапређењу еУслуга на локалном нивоу у Републици Србији: Предлог основног скупа електронских услуга локалне самоуправе и Предлог Индекса развоја еУправе јединица локалне самоуправе“.

*Усклађеност веб презентација јединица локалне самоуправе са документом “Смернице за израду веб презентација органа државне управе, органа територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе”, оцењиване за 2014. годину – Извештај Влади

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]