Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Покренут први фонд за развој социјалне економије у Србији

Објављено 04.06.2019.

Forum socijalnih inovacija 2019У оквиру шесте регионалне конференције Форум социјалних иновација, одржане 30-31. маја у Београду, најављен је први фонд за развој социјалне економије у Србији који ће у наредних пет година инвестирати око пола милиона евра у домаћа социјална предузећа. Фонд је по принципима предузетничке филантропије покренуо Смарт колектив уз подршку Пројекта за унапређење оквира за давање, који финансира USAID, а спроводи Коалиција за доброчинство, као и уз подршку Европске асоцијације за предузетничку финалтропију и различитих домаћих и међународних инвеститора.

„Овај фонд је у потпуности креиран према потребама социјалних предузећа у Србији и обухвата финансијску и нефинансијску подршку за све фазе развоја – од инкубације идеје до фазе раста и припреме за веће инвестиције које су и сада доступне, али наша предузећа нису довољно развијена да би могла да их искористе. Оно што је посебно важно је да је ово први инвестициони фонд код нас преко којег имућни појединци и компаније могу да инвестирају у позитиван друштвени утицај, односно базиран је на принципима предузетничке филантропије. Сматрамо да ће временом све већи број успешних пословних људи на овај начин улагати у развој Србије“, изјавио је Невен Мариновић, директор Смарт колектива.

У светлу недавно одржаних избора за европски парламент, директорка Euclid мреже Suzanne Wisse-Huiskes на конференцији је представила развој социјалних иновација на европском нивоу у протеклих пет година као и апел на нове представнике и представнице у парламенту да у свом раду подрже седам приоритета за рад на даљем развоју социјалног предузетништва у ЕУ, међу којима су већа видљивост социјалних предузећа, унапређење регулативе, приступ финансирању, друштвено одговорне јавне набавке, мерење утицаја, унапређење образовног система и подршка посредничким организацијама.

Кроз различите панел дискусије и презентације, на конференцији су се представили социјални предузетници/е и организације које су развиле одрживе и успешне моделе социјалних иновација широм региона Југоисточне Европе у области зелене економије, пољопривреде, инклузије и запошљавања младих. Бројни учесници и учеснице конференције из региона осврнули су се на напрадак постигнут у односу на време потписивања Декларације о социјалном предузетништву пре пет година када су дефинисане кључне препоруке и циљеви за развој социјалног предузетништва у региону, а коју је потписало преко 500 организација.

Форум социјалних иновација организовао је Смарт колектив у партнерству са Форумом за одговорно пословање. SIF2019 је део Пројекта за унапређење оквира за давање, који финансира USAID, а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација „Ана и Владе Дивац”. Коалицију чине Траг Фондација, Фондација Каталист, Смарт Колектив, Српски Филантропски Форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије. Партнери конференције су Euclid мрежа и Social Impact Award Serbia.

Извор: smartkolektiv.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]