Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Полемика око забране донирања крви геј особа

Објављено 05.05.2015.

blood-donation - ilustracijaЕвропски суд правде пресудио је да владе чланица Европске уније могу трајно да забране геј мушкарцу да донира крв, али под врло строгим условима. На пресуду су нестрпљиво чекали активисти и владе земаља у којима је хомосексуалцима забрањено да буду даваоци крви током целог живота, укључујући САД и више европских држава. Многе владе са трајном забраном разматрају могућност да је ублаже, односно да не буде трајна, а неке европске земље су такву забрану већ укинуле. У Аустралији трајна забрана не постоји већ више од десет година, а истраживања показују да се безбедност дониране крви није променила.

Већина забрана уведена је у време кризе са сидом (AIDS) јер су сексуално активни геј мушкарци изложенији вирусу HIV који је узрочник сиде.

Међутим, активисти за људска права и неки из медицинске струке сматрају да доживотне забране више нису оправдане, с обзиром на напредак у тестирању вируса HIV.

На забрану у Француској жалио се Жофри Леже (Geoffrey Leger) и његова жалба стигла је до суда у Луксембургу.

Суд је утврдио да француски закон “дискриминише хомосексулаце на основу сексуалне оријентације”, што је у супротности са политиком Европске уније. Како је објављено из Суда, случај Леже наметнуо је питање да ли је трајна забрана “у складу са фундаменталним правима ЕУ”.

Ипак, саопштио је Европски суд правде, доживотна забрана донирања крви за хомосексуалце може да буде оправдана уколико постоји висок ризик од преношења тешких инфективних болести, а не постоји начин да се заштити онај који прима крв. Зато је Суд вратио случај Леже француском суду на даље разматрање.

И пре пресуде, француска влада почела је да ради на ублажавању забране.

Француска министарка здравља Маризол Турен (Marisol Touraine) рекла је након пресуде Европског суда да је дискриминација давалаца крви на бази сексуалне оријентације “неприхватљива”. Она је за следећи месец најавила сатанак на коме ће се утврдити нове смернице по том питању.

Француске власти разматрају могућност да забрану ограниче на оне који су имали ризичне сексуалне активности у последњих годину дана уместо да буде трајна.

И други се преиспитују

Немачка забрањује донирање крви од група код којих, како се сматра, постоји “значајно увећан ризик од преношења” болести преко крви, укључујући геј мушкарце, хетеросексуалце са великим бројем партнера, као и проститутке оба пола.

Међутим, две владине саветодавне здравствене агенције и други тренутно преиспитују ситуацију како би утврдили да ли постоји могућност да се донирање крви забрани високоризичним појединицима уместо целим групама људи.

И у Белгији и Холандији тренутно је на снази трајна забрана донирања крви за геј мушкарце и обе земље разматрају могућност измена.

Више европских земаља већ је укинуло трајну забрану и определило се за забране на краћи рок.

И у САД су савезни функционери за здравство недавно препоручили да се укине доживотна забрана донирања крви геј и бисексуалним мушкарцима и уместо тога уведе забрана мушкарцима који су имали сексуалне односе са другим мушкарцима у претходних годину дана.

Америчка Управа за храну и лекове (FDA) у децембру 2014. најавила је да ће ове године усвојити нацрт нових правила.

У међувремену на укидање забране позивају Црвени крст, Америчко медицинско удружење и друге организације с образложењем да је забрана уведена 1983. године данас медицински и научно неоправдана.

Борци за права геј особа истичу да је трајна забрана донирања крви за хомосексуалце дискиминаторна и такође кажу да је захтев за апстиненцијом од годину дана за геј и бисексуалне мушкарце нереалан и да није подржан од стране науке.

Сва донирана крв у САД тестира се на HIV али тестови откривају вирус једино ако је у крви десетак дана. У САД је забрањено узимање крви и од људи који су у последњих годину дана имали секс са проституткама или су узимали дрогу интравенозно.

Пример Аустралије, која је пре више од десет година одустала од трајне и увела забрану на годину дана, најбоље показује да за трајну забрану нема оправдања. Наиме, недавно објављени резултати истраживања у тој земљи показују да прелазак са трајне на једногодишњу забрану није донео промене у безбедности крви.

Извор: АП, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]