Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Послодавци радије плаћају казне него што запошљавају особе са инвалидитетом

Објављено 05.12.2012.

Socijalna isključenostПослодавци радије плаћају казне него што у складу са законом запошљавају особе са инвалидитетом, због чега им треба понудити нове стимулативне мере, речено је 4. децембра на округлом столу о запошљавању особа са инвалидитетом. Анализа Београдског центра за људска права показала је да се приликом одузимања пословне способности и утврђивања да ли су особе са инвалидитетом способне за рад крше њихова људска права, а нарочито је нехуман поступак одузимања пословне способности на суду.

Панелисти на округлом столу из Центра за оријентацију друштва, Београдског центра за људска права и више локалних организација особа са инвалидитетом оценили су да је за унапређење положаја особа са инвалидитетом на тржишту рада неопходно што пре поправити њихов образовни статус кроз програме преквалификације за познатог послодавца. Предложено је и да треба вршити притисак на локалне институције да што више запошљавају особе са инвалидитетом.

На евиденцији Националне службе за запошљавање је тренутно скоро 20.000 особа са неким обликом инвалидитета, а процењује се да их у Србији има око 700.000.

Тијана Петровић из Удружења дистрофичара Златиборског округа рекла је да у 2011. од осам анкетираних јавних предузећа у Ужицу, њих седам није запослило ниједну особу са инвалидитетом, већ су своју законску обавезу регулисали проценом радне способности.

Ове године само једно јавно предузеће у Ужицу је запослили особу са инвалидитетом, док се од приватних фирми којима су послати упитници јавила само једна са одговором да радије плаћа пенале, навела је Петровић.

Прошле године је на евиденцији ужичке филијале Националне службе за запошљавање било 102 особе са инвалидитетом, од којих је 11 запослено, док је у овој години 130 на евиденцији, а 31 је запослено.

“Позитивно је да је велики број ангажованих особа са инвалидитетом њих 48 на програмима јавних радова у Ужицу”, истакла је Петровић. Она је оценила да јавни радови нису дугорочно решење, али су значајни јер су особе са инвалидитетом на тај начин први пут засновале радни однос, социјализовале се и поправиле материјални статус.

Искуство из Мајданпека

У последњих 20 година ниједна особа са инвалидитетом није добила посао за стално у општини Мајданпек, а први случај је био тек ове године, подаци су мајданпешког удружења ФРЕНД. У општини Мајданпек има скоро 2.000 незапослених од којих је 45 особа са различитим облицима инвалидитета, навела је Даница Тркуља из тог удружења.

Према њеним речима, велике препрека запошљавању особа са инвалидитетом су предрасуде грађана и образовни систем који није усклађен са потребама привреде због чега деца са инвалидитетом која су завршила школу не могу да нађу посао.

Искуство државне фирме за рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом КОСМОС која се бави графичком активношћу и штампањем показало је да стране фирме које послују у Србији радо закључују послове са таквим предузећима.

Директор ове компаније Емин Голубовић навео је да КОСМОС понекад добије неки посао код државе на јавним набавкама, али то је више последица непоштовања застарелих закона по којима ово предузеће не може да учествује на тендерима јер дугује за порез док је било друштвено предузеће.

Он је навео да ова фирма сада има 75 запослених, а очекује да ће следеће године запослити још 25 људи.

Више на: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]