Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Потписан регионални споразум о смањењу цене роминга

Објављено 04.04.2019.

Potpisan regionalni sporazum o smanjenju cene romingaРегионални споразум о ромингу потписан је на другом Дигиталном самиту Западног Балкана, који се одржава у Београду. Договор ће омогућити ниже цене мобилног саобраћаја у иностранству од 1. јула ове године, док ће се од средине 2021. године изједначити са ценама домаћег саобраћаја.

Европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел истакла је да ће овај договор земаља региона донети значајну корист за грађане, али и за привредне субјекте.

„Да будем потпуно јасна, ово је ваш споразум, не наш. Ми смо у потпуности подржавали овај процес. Ово потписивање је показивање јаке политичке воље да се оствари одважна регионална дигитална интеграција. Заиста сам искрено захвална свима који су уложили време, енергију, политички да би омогућили потписивање овог споразума“, нагласила је комесарка.

Уз најаву да почиње рад на укидању роминга и према земљама ЕУ, Габријел је похвалила рад влада Западног Балкана на дигиталној интеграцији, оценивши да ти напори представљају чврсту основу за јаке привреде, за повезивање региона и за његов европски пут. Она је навела да је доста остварено од Првог дигиталног самита Западног Балкана, одржаног прошле године у Скопљу.

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да је самит важан како би се показало да регион Западног Балкана прати и време и трендове, додајући да се у свету дешава четврта индустријска револуција, која региону пружа шансу да надокнади пропуштено у претходном периоду.

„Желим да се захвалим нашим партнерима из Европске уније и људима из Европске комисије, пре свега комесарки Габријел и њеном тиму, на труду, раду, подршци и разумевању. Желим да се захвалим и другим говорницима који су подржали, не само Београд и Србију, него и цео Западни Балкан, на овом тешком, трновитом и изазовном путу. Ако смо довољно паметни и посвећени, може да нас одведе у једном потпуно другачијем и бољем смеру“, навела је Брнабић.

У име Србије, потпис на значајан документ ставио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић. У првој фази, од 1. јула, цене роминга ће бити ниже за 27 одсто, а од 1. јула 2021. роминг би требало да буде укинут у земљама Западног Балкана. Споразум предвиђа да цене за минут разговора не могу бити веће од 22,4 динара, цене поруке од седам динара, док ће максимална цена за пренос података бити 21,4 динара, све без ПДВ-а. Цена роминга са Албанијом биће умањена за 85 одсто јер Албанија до сада није била део договора који су 2014. године потписале Србија, Црна Гора, Северна Македонија и БиХ.

Дводневни Дигитални самит Западног Балкана одржава се у Палати Србија и окупља преко 3000 учесника и учесница, чији циљ је да се сарадња на пољу дигиталне економије подигне на виши ниво. У разговорима учествују бројни представници/е државе и бизниса, а на агенди су им иновативни приступи, приказивање најновијих технологија и размена идеја.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]