Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Потписан споразум о првој транши пакета IPA 2016 за Србију – бесповратна помоћ од 95 милиона евра

Објављено 12.06.2017.

Potpisan sporazum o prvoj tranši paketa IPA 2016 za SrbijuЕвропски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан и министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић потписали су у Бриселу споразум којим се Србији одобрава 95 милиона евра бесповратне помоћи из фондова за приступање ЕУ за 2016. годину.

Реч је о првом од четири финансијска споразума који ће бити потписани ове године како би се пружила бесповратна подршка из IPA 2016, у укупном износу од 166.400.000 евра.

Хан је, после потписивања споразума, изјавио да је реч о важној инвестицији која ће допринети европским инвестицијама Србије.

Он је подвукао да је реч о бесповратној помоћи, а не о кредиту.

Јоксимовић је обећала да ће новац ЕУ бити трошен на транспарентан начин и да је то и до сада чињено.

“Европска унија је убедљиво највећи донатор Србији и у протеклих 15 година дала је Србији више од три милијарде евра бесповратне помоћи”, подсетила је Јоксимовић.

Основне информације о првој транши пакета IPA 2016 за Србију

Први део финансијског споразума IPA 2016 за Србију, који је потписан 6. јуна у Бриселу, износи 95,1 милион евра од укупно 166,4 милиона (57 одсто укупне вредности споразума). Овај део средстава ће реализовати Делегација ЕУ у Србији у име Републике Србије.

ПРЕГЛЕД ПРИОРИТЕТА:

КОНКУРЕНЦИЈА – 48,7 милиона евра

Подстицање конкуренције у Србији ће бити један од значајних приоритета, а у те сврхе су по први пут издвојена овако значајна средства ЕУ у оквиру једног финансијског споразума.

За пројекте усмерене на подршку малим и средњим предузећима у Србији ће бити издвојено 23,7 милиона евра. Ово подразумева пружање саветодавних услуга за унапређење ефикасности и подршке малим и средњим предузећима да лакше приступе изворима финансирања. Захваљујући овим средствима ће се премостити јаз у актуелној понуди финансијских услуга за оваква предузећа и бити пружено бесплатно саветовање за развој пословања.

Додатни програм за подстицање конкурентности и запошљавања на локалном нивоу, вредан 25 милиона евра, биће усмерен на подршку најмањим предузећима попут породичних или новооснованих предузећа. Кроз програм ће бити понуђене саветодавне услуге, грантови и подршка за развој локалне инфраструктуре. Овај програм треба да подстакне развој идеја и иницијатива у приватном сектору и отварање радних места на локалном нивоу.

ПОМОЋ СРБИЈИ У ПРОЦЕСУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА – 35,8 милиона евра

Програм под називом Инструмент за подршку европским интеграцијама вредан 35,8 милиона евра биће намењен пружању подршке Србији у кључним областима повезаним за приступањем ЕУ. Предности овог програма ће осетити преко 40 институција корисника и милиони грађана у областима попут родне равноправности, интеграције Рома, подршке интерно расељенима, секторима саобраћаја и животне околине, унапређења статистичког извештавања у Србији итд.

Подршка интерно расељеним лицима и друштвена инклузија на локалном нивоу остаје у центру пажње средстава ЕУ. Циљ је пружање бесплатне правне помоћи интерно расељенима у око 2000 судских поступака. Добра пракса мобилних тимова за подршку интеграцији Рома који су 2013. успостављени захваљујући помоћи ЕУ ће бити настављена а мобилни тимови ће бити оформљени у још 50 општина широм земље. Тимове чине социјални радници и здравствени медијатори који пружају подршку за интеграцију Рома у свим областима, укључујући образовање за младе и њихове породице.

Средства ЕУ ће бити искоришћена и за унапређење ефикасности електроенергетског система у Србији у складу са захтевима ЕУ у области енергетске политике. Ово за грађане значи већу стабилност у снабдевању електричном енергијом, између осталог и смањење броја прекида у снабдевању електричном енергијом.

Мере ЕУ су увек усмерене на добробит грађана због чега ће средства бити издвојена за подршку усвајању Стратегије за управљање популацијом паса луталица.

Када је у питању унапређење безбедности у друмском саобраћају, биће спроведен пројекат за повећање обима размене података између здравствених установа, саобраћајне полиције и Агенције за безбедност саобраћаја у циљу унапређења ефикасности система и спасавања живота.

Додатна помоћ ће бити пружена Статистичком заводу Републике Србије како би ова институција достигла око 90 одсто усклађености са стандардима Еуростата у областима попут националних рачуна, пословне статистике и хармонизације прикупљања статистичких података у сектору пољопривреде.

На стратешком нивоу, програм ће подржати националне институције да развију до шест великих инфраструктурних пројеката. Добро припремљени пројекти ће моћи да се финансирају из претприступних средстава ЕУ као и структурних фондова по стицању пуноправног чланства у ЕУ.

ПРАВДА – 5 милиона евра

Омогућавање фер и ефикасне правде грађанима представља окосницу европских интеграција, због чега ће средства бити усмерена на пружање подршке Касационом суду као и Високом савету судства у циљу ефикаснијег пружања услуга.

ДРУГИ СЕКТОРИ – 5,6 милиона евра

Унапређење квалитета живота људи са инвалидитетом јесте један од важних циљева за чије остваривање ће у оквиру овог програма бити издвојено 3,5 милиона евра. У општинама широм Србије ће бити изведени радови на побољшању приступа јавним објектима за лица са инвалидитетом попут судова, школа, градских скупштина итд. До 90 објеката ће бити адаптирано за потребе ових лица (уградња лифтова, рампи…) чиме ће бити пружена значајна помоћ локалним заједницама и грађанима са инвалидитетом.

ЕУ је издвојила још два милиона евра за завршетак реконструкције Голубачке тврђаве захваљујући којој ће туристичка понуда Тврђаве бити побољшана и отворена нова радна места за локално становништво.

Остали делови финансијског споразума IPA 2016 ће бити потписани у току ове године:

  • Директна буџетска подршка координираном и ефикасном управљању границама у Србији (Интегрисано управљање границама) – 28 милиона евра
  • Директна буџетска подршка за реформу сектора образовања у Србији – 27,4 милиона евра
  • Део финансијског споразума чијом реализацијом ће управљати Република Србија – 15,9 милиона евра

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]