Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Потписан Споразум о Регионалној канцеларији за младе

Објављено 07.07.2016.

potpisan_sporazum_o_regionalnoj_kancelariji_za_mladeЛидери земаља западног Балкана потписали су 4. јула у Паризу, у оквиру Самита о западном Балкану, споразум којим је установљена Регионална канцеларија за младе, а која би могла да буде главни стуб стабилности и мира у региону.

Споразум су потписали председник Владе Републике Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама, премијер Македоније Емил Димитријев, председавајући Савету министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић, премијер Косова Иса Мустафа и председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић.

Церемонији потписивања присуствовали су и председник Француске Франсоа Оланд, канцелар СР Немачке Ангела Меркел, премијер Хрватске Тихомир Орешковић, председник Владе Словеније Миро Церар, канцелар Аустрије Кристијан Керн и високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини.

Вучић је, у обраћању новинарима по завршетку овог самита, објаснио да ће седиште канцеларије бити у Тирани, главном граду Албаније, која је одмах дала подршку овој иницијативи, док ће Србија обезбедити највише средстава.

Извор: www.srbija.gov.rs

***

Удовичић: Регионална канцеларија за младе допринеће помирењу у региону

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је у Међународном студентском граду у Паризу присуствовао Конференцији за младе која је окупила 150 младих људи из ЕУ и са западног Балкана, који су разговарали о заједничким изазовима и о проналажењу заједничких решења за проблеме са којима се суочавају млади људи.

На конференцији је одржана презентација Регионалне канцеларије за младе, а скупу је, поред министра Удовичића, присуствовало још 5 министара ЗБ6, француски и немачки ресорни министри Патрик Кенер и Мануела Швајзиг, високи званичници Европске комисије,  и 12 чланова радне групе, представника институција за младе и невладиног омладинског сектора. Након тога уследио је дијалог младих са министрима.

Удовичић је поручио да је Регионална канцеларија за сарадњу младих изузетно важно тело за све младе у региону јер она, према његовим речима, представља платформу за сарадњу, и креирање заједничких програма са фокусом на интеркултуралном учењу, демократском управљању, економском развоју, мобилности, образовању и иновацијама.

“Канцеларија је замишљена као платформа за сарадњу и размену знања и искустава младих, јер желимо да одговоримо на потребе младих са ових простора и да им истовремено пружимо прилику да се усавршавају и напредују и тиме допринесу развоју региона. Кроз ову канцеларију се сигурно може допринети помирењу у региону јер млади управо највише верују својим вршњацима и кроз директне сусрете са истима и учешће у заједничким пројектима сигурно ће допринети бољем животу младих  и  међусобном разумевању у региону“, рекао је Удовичић.

Он је истакао и да Србија даје највећу државну контрибуцију, али и да очекује да из средстава које Регионална канцеларија за сарадњу младих обезбеди из других извора добије највише за реализацију програма и пројеката у којима учествују млади из Србије.

“Будући да Србија има јак невладин омладински сектор, очекујем  квалитетне пројекте и лидерску позицију по том питњу на западном Балкану“, казао је министар омладине и спорта.

У 19.00 министар Удовичић присуствоваће потписивању споразума о оснивању Регионалне канцеларије за младе у Јелисејској палати.

Ради подсећања, прва Конференције земаља Западног Балкана одржана је у августу 2014. у Берлину, када је председник Владе Републике Србије Александар Вучић изнео иницијативу о успостављању Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

Извор: www.mos.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]