Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Потребне реалне инвестиције за Агенду за нове вештине за Европу

Објављено 06.07.2016.

European_Youth_Forum - logoЕвропски форум младих поздравља Агенду за нове вештине за Европу Европске комисије и позива државе чланице да улажу у вештине младих како би допринели решавању незапослености и социјалне искључености младих и да осигурају да нико, укључујући младе мигранте, не буде запостављен.

У друштву које се брзо креће и мења, младима је данас неопходан широк распон трансверзалних вештина које им омогућују да мисле критички, да доносе информисане одлуке и да активно учествују у друштву у целини. Агенда за нове вештине, усмерена на запошљавање, ризикује да пренебрегне да се не ради само о вештинама за тржиште рада, већ и о вештинама и компетенцијама за живот.

Иако је јачање вештина и осигуравање да сви млади поседују основне вештине – укључујући писање, читање, нумеричку писменост и дигиталне вештине – од кључне важности, разочаравајуће је уочити недостатак усмерења нове Агенде на кључну улогу коју неформално образовање игра у припреми младих за живот. Неформално образовање даје младима кључне вештине, како за рад, тако и за учешће и допринос ширем друштву. Пет од шест вештина које послодавци траже стичу се путем неформалног образовања у омладинским организацијама и те компетенције је потребно потврдити и препознати у оквиру система.

Осим тога, скоро трећина (30%) младих дипломаца сматра се претерано квалификованим за своја радна места, што указује на јасну потребу за решавање усаглашавања вештина. Међутим, ово неће бити „сребрни метак“; отварање квалитетних радних места за младе остаје од кључног значаја за решавање овог питања, уз још увек висок степен незапослености младих у Европи.

У погледу Гаранције за вештине која се предлаже у пакету мера, Форум младих тражи од Европске комисије и држава чланица да искористи лекције научене из Гаранције за младе. Без ЕУ улагања нема гаранција да ће иницијатива довести до стварних промена. Гаранција за вештине ће функционисати само уколико постоје јасна улагања у јавне службе за запошљавање и у развој партнерстава између приватног сектора, образовних институција, јавног сектора и цивилног друштва. Државе чланице морају да осигурају да се сваком појединцу обезбеди прилагођен приступ, а потребно је успоставити јединствене тачке контакта како би помогле у приступу и осигурању квалитетних услуга за све. На крају, укључивање социјалних партнера и цивилног друштва, укључујући организације младих, од кључног је значаја за истинске промене у корист оних младих до којих је теже допрети и који нису захваћени безбедносном мрежом.

Тинкара Облак, чланица одбора Европског форума младих, изјавила је:

„Овој Агенди за вештине потребна је јасна опредељеност и улагања из држава ЕУ како би засигурно донела до промена у корист младих – при чему је превише њих и даље предалеко од тржишта рада, заглављено у сиромаштву и социјалној искључености“.

„Осигуравање неопходних вештина код младих не би смело да буде само производња младих радника! Стицање вештина мора да буде доступно, приступачно свима на основу приступа целоживотног учења и агенде која препознаје кључну улогу организација за младе и неформалног образовања у формирању јаких вредности и осећаја заједништва код младих, али и ’меких’ вештина које су од кључног значаја у свим областима рада“.

Извор: www.youthforum.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]