Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почео нови програм Европске уније за локални развој EU PRO Plus

Објављено 10.05.2021.

EU PRO PlusНови програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, EU PRO Plus који има за циљ да допринесе свеукупном друштвеном и економском развоју 99 локалних самоуправа* у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије званично је отпочео 14. априла. Европска унија определила је 30 милиона евра за овај трогодишњи програм, који ће свој рад усмерити на побољшање управљања територијалним развојем, подршку економском расту, као и на унапређење социјалне инфраструктуре и кохезије. Реализацију програма EU PRO водиће Министарство за европске интеграције, а спроводиће Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге UNOPS.

Европска унија је током претходне деценије пружала подршку локалном развоју, а сада се кроз EU PRO Plus уводи и свеобухватни и одрживи приступ територијалном развоју, те ће институције и актери на националном, регионалном и локалном нивоу добити техничку подршку да унапреде капацитете за интегрално планирање, а биће подржани и пројекти из области конкурентности, инфраструктуре и друштвене кохезије, који ће се бирати путем јавних позива.

„Програми које смо до сада спроводили показали су да смо заједнички и удруженим снагама успели да не само ублажимо последице пандемије током прошле године већ и да постигнемо оно што ће бити и циљ програма EU PRO Plus у наредном периоду, а то је и циљ европских интеграција – бољи животни стандард и укупни квалитет живота сваког грађанина наше земље, било где да у Србији живи и ради”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције Владе Републике Србије.

Како је Јоксимовић додала, равномерни економски развој један је од приоритета Владе, али и важна тема и самог приступног процеса у оквиру кластера 5-Ресурси, кохезија и пољопривреда, а у оквиру њега поглавља 22, које се тиче регионалне политике и припрема за коришћење структурних инструмената Европске уније.

„Србија је показала до сада да уме одговорно, наменски и транспарентно да користи фондове Европске уније”, истакла је Јоксимовић додајући да ће се кроз EU PRO Plus посебно радити на јачању капацитета на локалу где заправо имплементација и започиње, али и да ће се оснаживати мали бизнис, предузетници, а посебно рањиве категорије, жене и млади, да на најбољи начин искористе сва доступна средства и да себи створе одрживу и садашњост и будућност.

„Посебно користим прилику да позовем све локалне самоуправе, организације цивилног друштва, предузетнике да прате позиве из овог новог програма, да припреме добре, конкуренте пројекте и да повуку сва расположива средства која у наредном, трогодишњем периоду стоје на располагању за оснаживање локалног економског развоја”, рекла је министарка Јадранка Јоксимовић.

Буџет од 30 милиона евра, који је обезбедила Европска унија, биће усмерен на унапређење социјалне инфраструктуре и друштвене кохезије, као и на унапређење пословне инфраструктуре и предузетништва.

„EU PRO Plus ће, као и његови претходници, улагати у инфраструктуру и доприносити унапређењу општег амбијента за пословање у јужној Србији, а све у циљу подстицања локалне привреде”, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици током представљања програма којим се наставља подршка ЕУ Влади Србије да оствари одрживи раст и унапреди квалитет живота и стандард грађана Србије.

„EU PRO Plus ће увести свеобухватни приступ развоју који примењују земље ЕУ, а којим се обезбеђује стабилност и одрживост економског развоја”, истакао је амбасадор Фабрици, а посебно је позвао пословну заједницу из градова и општина које програм обухвата да размотре прилике у оквиру EU PRO Plus-а јер како је рекао „чврсто смо уверени да микро, мала и средња предузећа представљају основу сваке савремене привреде, зато EU PRO Plus наставља путем претходних програма и усредсређује се на подстицање развоја приватног сектора који предводе предузетници”.

„Овај пројекат заиста одражава визију UNOPS-а да пружи подршку Влади у постизању одрживог развоја путем јачања локалних капацитета и њиховим оснаживањем како би могли да преузму спровођење више пројеката, више одговорности и постигну веćе резултате”, рекла је Микела Телатин, директорка канцеларије UNOPS-а у Србији, организације која спроводи програм. Како је додала EU PRO Plus ће се ослањати на ескпертизу коју је UNOPS стекао током последњих деценија у спровођењу пројеката локалног развоја у Србији, као и на већ изграђена партнерства која су гаранција за постизање резултата.

Активности EU PRO Plus програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 30 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи UNOPS.

——-

*Александровац, Алексинац, Аранђеловац, Ариље, Бабушница, Бајина Башта, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић, Бојник, Бољевац, Бор, Босилеград, Брус, Бујановац, Црна Трава, Чачак, Чајетина, Ћићевац, Ћуприја, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Гаџин Хан, Голубац, Горњи Милановац, Ивањица, Јагодина, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Косјерић, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Крушевац, Кучево, Куршумлија, Лајковац, Лапово, Лебане, Лесковац, Лозница, Лучани, Љиг, Љубовија, Мајданпек, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Неготин, Ниш, Нова Варош, Нови Пазар, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пирот, Пожаревац, Пожега, Прешево, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рача, Рашка, Ражањ, Рековац, Сјеница, Смедерево, Смедеревска Паланка, Сокобања, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шабац, Топола, Трговиште, Трстеник, Тутин, Уб, Ужице, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Врање, Врњачка Бања, Зајечар, Жабари, Жагубица, Житорађа.

Извор: www.eupro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]