Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Пољски парламент донео закон о признавању родног идентитета

Објављено 08.09.2015.

plУ среду 22. јула, доњи дом пољског парламента донео је Закон о родном усаглашавању (Gender Accordance Act), који је први такав закон о признавању родне припадности у тој земљи. После почетног подношења предлога у мају 2012, од стране Ане Гродцке, прве пољске аутоване транс чланице парламента, парламентарна процедура је дуго трајала уз непрестане критике од стране конзервативних медија. Закон је на крају усвојен већином гласова од 252 за, 158 против и 11 уздржаних.

„Ово је велика победа за транс особе у Пољској“ рекао је Виктор Динарски, председник и извршни директор Фондације  Транс-Фузја, организације за људска права која ради на правима и подршци пољској транс заједници. „У протеклих неколико дана срели смо се са члановима парламента који су били и за и против тог закона да бисмо се залагали за њега, али ово је први пут да смо заправо чули пољске чланове парламента да отворено подржавају телесну аутономију транс особа и признају да транс грађани имају право на своје достојанство.“

Иако Пољска има већ дужу историју у погледу правног признавања родног идентитета која датира још из 1960, тај процес никада није довео до озакоњења и долазило је до збуњујућих судских поступака. Ти поступци су присиљавали транс особе које траже признање свог родног идентитета да се суоче са родитељима и својом децом на суду, да им вештаци оценују дијагнозу родне дисфорије, и да на крају чекају на одлуку од 4 месеца до чак годину дана. Правна борба ни тада не би била завршена, јер Пољска није омогућавала својим грађанима добијање новог извода из матичне књиге рођених и није постојао механизам којим би се обезбедило да сав радни стаж и сви документи о образовању буду на одговарајућ начин прилагођени новим подацима особе.

Овај Закон о родном усаглашавању обезбеђује то да нико осим саме особе која подноси захтев, не буде укључен у процес родног признавања. За пријаву признавања родног идентитета подносилац треба да испуни три потребна услова, да је грађанин/ка Пољске, да није у браку и да презентира две независне потврде, не старије од 12 месеци, да се ради о особи која је родног идентитета који му је правно додељен, који издају или клинички психолози који су такође и сексолози, или психијатри или сексолози који су такође лекари.

Ту пријаву разматра регионални суд у Лођу (који ће такође бити једини суд за пријем таквих пријава), у року од три месеца од тренутка подношења и правно признање ће бити дато без икакве медицинске интервенције, укључујући и хормоналну терапију. Транс особе ће такође добити нов извод из матичне књиге рођених и нова документа која потврђују њихово образовање и радни стаж.

„Још није готово“, објаснила је Лалка Подобинска, потпредседница организације Транс-Фузја и адвокаткиња, „Ми смо направили историју у доњем дому, али још увек нас чекају Сенат и председник. Они такође морају да разумеју да је дошло време да транс особе у Пољској добију заиста пристојан закон који ће регулисати њихове потребе. Ми смо ипак оптимисти/киње. Успели/е смо да доведемо до тога да већина оних који/е креирају политику схвате како је признавање родног идентитета важно.“

Извор: transserbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]