Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Први пут у Србији додељене Награде за друштвено предузетништво намењене младима

Објављено 15.06.2015.

SIA pobedniciТри предузетничка пројекта студената са државних и приватних универзитета у Србији награђена су на највећем европском такмичењу за друштвено предузетништво посвећеном студентима, под називом „Social Impact Award“, које је први пут ове године одржано и у нашој земљи. Награде за најбоље пројекте – по 3.000 евра почетног капитала за реализацију пројеката, одлазак на две међународне конференције и менторску подршку стручњака – добили су тимови „Млади за старе“ из Пирота, „Еко гајбица“ из Новог Сада и „Школски пратилац“ из Београда.

„Веома смо задовољни интересовањем за Награду, као и активностима које смо заједнички реализовали у оквиру образовног дела програма. Одржали смо 33 радионице, у Нишу, Новом Саду и Београду, у којима је учествовало преко 400 студената, а као резултат овог рада у финалној фази смо имали десет изузетних пројеката“, рекао је Милош Пауновић, представник удружења Разливалиште, организатора такмичења.

Првонаграђени тим, чији су чланови Маја Миленковић, Алекса Живковић, Ристо Делић, Дејан Протић и Владимир Пувача, представио је идеју да кроз пројекат „Млади за старе“ помогне старијим особама у обављању свакодневних послова, промовишући притом самоодрживе видове транспорта. Други победнички тим, који чине Душанка Красић, Снежана Јовичић, Предраг Лугоња и Борис Попов, представио је пројекат назван „Еко гајбице“, осмишљене као оазе здравља састављене од „мини градске апотеке“ која нуди лековите биљке и „мини супермаркета“ који нуди свеже јестиве и зачинске биљке. Трећи победнички тим стоји иза пројекта „Школски пратилац“ који тежи да пружи безбедно окружење за одрастање кроз бригу о деци на путу до школе, а творци идеје су Кристина Милетић, Дејана Бошковић, Валентина Јовановић и Милош Буквић.

„Поносни смо што се и Србија придружила земљама које кроз Social Impact Award промовишу друштвену одговорност и предузетништво међу студентима. Уверили смо се да студенти у Србији имају одличне идеје и радујемо се што ћемо пратити реализацију три најбоља пројекта“, изјавила је Јована Трифуновић, представница ЕРСТЕ Фондације која пружа подршку пројекту Награде за друштвено предузетништво у читавом региону.

О победницима такмичења је одлучивао жири који чине Александра Кецојевић (Дивац фондација), Невен Мариновић (Смарт колектив), Ненад Мославац (Impact Hub Београд), Драгана Змијанац (SEEICT), Соња Дакић (Дај Дај пелене), Милана Милошев (Coca Cola HBC Србија), Светлана Јовановић (асистент на Факултету организационих наука), као и бизнис тим Ерсте Банке.

Организатор такмичења је удружење Разливалиште, подржано од стране Impact HUB Београд, као и компаније Coca-Cola Hellenic Србија и Ерсте Банке, док је ЕРСТЕ Фондација вишегодишњи регионални партнер пројекта.

Social Impact Award награда је установљена 2009. године од стране Универзитета за бизнис и економију из Беча и Impact HUB-а. Велики успех пројекта одражава се у чињеници да је 60 одсто пријављених идеја имплементирано, док 35 одсто њих остварује приходе. Само током прошле године такмичење је окупило 2.000 студената из осам земаља који су предложили идеје за 404 пројекта.

Удружење Разливалиште је основано 2014. године у Београду. Покренуло га је пет младих ентузијаста који су увидели да много идеја и потенцијала младих људи у Србији остаје неискоришћено и желели су то да промене. Први програм који су покренули је Social Impact Award којим желе да приближе друштвено предузетништво младим људима и дају им прилику да своје идеје претворе у праве бизнисе који ће решити неки друштвени проблем. Циљ Разливалишта је да младим људима понуди платформе где ће моћи да усавршавају себе и своје идеје, а касније те идеје претварају у предузетничке подухвате.

Извор: socialimpactaward.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]