Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена иницијатива „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“

Објављено 14.06.2017.

1000_zenaПотпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић 13. јуна је представила иницијативу „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, коју то координационо тело реализује у сарадњи са Етно мрежом и NALED-ом.

Михајловић је, подсетивши на неповољан положај жена на селу, навела да овом иницијативом Координационо тело за родну равноправност жели да допринесе смањењу сиромаштва, економском оснаживању и афирмацији улоге жена у локалној заједници и руралној економији.

Она је указала на то да, вреднујући рад жена на селу, свим званичницима са којима се састаје као потпредседник Владе поклања управо традиционалне српске производе које израђују те жене.

Према њеним речима, више од 50 одсто радно способних жена на селу је формално незапослено, 3 од 4 жене раде без плате, 60 одсто њих нема право на пензију, а само 12 одсто су власнице имовине.

Тиме оне представљају занемарени потенцијал за друштвени и привредни развој, истакла је Михајловић, упутивши позив свим друштвено одговорним компанијама, јавним предузећима и институцијама да се одазову овој иницијативи и помогну стварању бољих услова за жене на селу.

Обавеза и одговорност свих нас јесте да створимо услове да жене на селу раде и да тај рад буде вреднован. Оне не траже милостињу и донације, оне су вредне и на тај начин, чувајући српску традицију, могу да поспеше привредни раст земље, закључила је она.

На свечаности у Скупштини града Београда представљена је интернет страница www.1000zena.rs, која садржи информације о најлепшим рукотворинама из свих крајева Србије и предметима израђеним од природних материјала старим техникама, као што су вез и златовез, нецање, пустовање, ткање и хеклање.

На сајту је почео да откуцава и „Сат запошљавања“, бројач који ће пратити колико је жена упослено.

Председник Етно мреже и извршни директор NALED-а Виолета Јовановић изјавила је да је жеља ових организација да у наредних годину дана обезбеде посао за 1.000 жена у трајању од најмање три месеца.

Да би једна жена била упослена на овај начин и остварила додатне приходе за своје домаћинство, потребно је да произведе и прода 14 рукотворина средње сложености (око 40 сати рада), тако да позивамо друштвено одговорне организације да се прикључе и подрже наших 1.000 жена, поручила је Јовановић.

Иницијативу су подржали амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад, генерални директор компаније CRH Фредерик Обе и други представници пословне заједнице, институција и дипломатског кора.

Бјорнстад је подсетио на то да су жене генерално, а посебно оне у руралним подручјима, често економски маргинализоване и спутаване друштвеним очекивањима и породичним обрасцима понашања.

Међутим, како је додао, из истих разлога постоји и тенденција да ове жене науче традиционалне вештине, које представљају велики потенцијал за економски развој.

Пројекат „1.000 жена“ представља савршени план за даљи развој ових традиционалних вештина, који ће у исто време обезбедити женама у руралним подручјима и њиховим породицама, као и локалним заједницама, додатне приходе, истакао је амбасадор Норвешке.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]