Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена студија „Квалитетном политиком задржавања кадрова до одрживе интеграције Србије у ЕУ“

Објављено 26.04.2017.

NBS_Zadrzavanje-kadrova_6Центар за европске политике је, уз подршку пројекта „Подршка преговорима са Европском унијом у Србији“, који спроводи Влада Савезне Републике Немачке, преко Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – (GIZ)GmbH, организовао панел-дискусију на тему „Имамо ли кадрове за Европу? Значај државних службеника у процесу европских интеграција“.

Милена Лазаревић, програмска директорка ЦЕП-а је представила је ново истраживање и студију „Квалитетном политиком задржавања кадрова до одрживе интеграције Србије у Европску унију“. Студија је проистекла из свеобухватног и методолошки робусног истраживања као одговор на идентификовани проблем растућег одлива државних службеника запослених у јединицама надлежним за послове европских интеграција и управљање фондовима ЕУ и развојне помоћи.  Истраживање је обухватило ставове преко 240 државних службеника који раде на пословима европских интеграција, укључујући управљање фондовима ЕУ и међународне помоћи.  О овој теми расправљали су и проф. др Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије Европској унији, Холгер Шредер, шеф Сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Републици Србији, Јелена Стојовић, државни секретар у Министарству финансија Републике Србије, Јурген Шмид, представник Амбасаде СР Немачке. Дискусија је модерирана од стране др Андреј Хорвата, вође GIZ пројекта „Подршка преговорима са ЕУ”, који је нагласио да се нада да ће тема одлива кадрова добити на политичком значају у наредном периоду и истакао да је влада СР Немачке препознала овај проблем и подржала студију. Студију је подржала и Влада Швајцарске преко Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU).

„Ако држава лако пушта да јој ови људи одлазе, држава пуно на њима и губи, а самим тим и касније увођење нових људи у послове јако пуно кошта. Постоји већ свест у нашим политичким и административним круговима да је ово проблем који треба решити, али некако стално решења изостају,“ сматра Лазаревић. Она истиче да би ова политика морала да буде свеобухватна и укључи како и финансијске тако и друге мере задржавања кадрова као што је брже напредовање, флексибилније руковођење кадровима, равномерна подела посла, итд.

Јелена Стојовић, државни секретар у Министарству финансија, истакла је да су све земље у претприступном периоду, на пример Словенија, Хрватска, Мађарска, Словачка, Естонија и Пољска, као прво мерило задржавања кадрова повећале плате. Учесници и учеснице панел-дискусије су се сложили да држава много више губи кроз недостатак улагања у ове кључне кадрове, него што би потрошила на финансијске мере за њихово задржавање.

Проф. др Тања Мишчевић је нагласила да је задржавање кадрова један од највећих изазова како у процесу реформе државне управе, тако и у процесу европских интеграција.

„Овде је проблем што се ради о људима који обављају неке од најсложенијих и најзахтевнијих послова у процесу приступања Србије ЕУ. Чињеница је да је кадрове који се баве овим пословима јако тешко формирати,” сматра Лазаревић. Она је нагласила да су плате примарни ниво незадовољства, наиме 80% државних службеника на овим пословима незадовољно је својом платом, те да решавање проблема одлива мора укључити финансијске мере. Она истиче да су државни службеници који обављају послове у оквиру ЕУ интеграција и IPA фондова засигурно службеници који највише раде и да они поправљају негативан имиџ који у јавности имају државни службеници.

Извор: cep.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]