Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљени резултати истраживања о усклађивању рада и родитељства у Србији

Објављено 01.06.2021.

Predstavljanje rezultata istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva u Srbiji (foto: Medija Centar)Иако запосленим родитељима у Србији на располагању стоје различите могућности за лакше усклађивање професионалних обавеза и породичног живота, многи од начина којима би држава и послодавци могли да још нису усвојени као пракса. Такође, породичне обавезе и даље се традиционално везују за жене, па су мајке најчешће те које сносе највећи део организације кућних послова, обавеза око деце, али и пословног дела живота. Зато је кључно да држава, локалне самоуправе и сами послодавци, у партнерском односу са запосленима, нађу најефикасније начине да створе услове за задовољне а тиме и продуктивније запослене, налази су два истраживања о усклађености радног и породичног живота, која су 20. маја представљена медијима и јавности у Медија центру. Истраживања су реализована у оквиру пројекта „ЈЕДНАКИ – Ка успостављању родне равноправности усклађивањем радног и породичног живота запослених”, а који воде Министарство за бригу о породици и демографију и Фондације „Ана и Владе Дивац”, уз помоћ Европске комисије.

„Родна неједнакост у приватном животу и на пословном плану и даље постоји. Један од података истраживања говори да је у периоду док су деца била вртићког узрастаоко 70 одсто очева напредовало на послу, док је то постигло тек 30 одсто мајки. Индекс равноправности показује да су мајке онемогућене да се баве каријером и напредовањем, јер се више ангажују у породици, док неусклађеност постоји и у заради и уложеном времену. Постоје примери добре праксе, али они још нису уведени кроз институције. Задатак Министарства је да ради на томе, пре свега кроз усклађивање смена у школама и радног времена вртића, али и мотивисањем послодаваца да на друге начине изађу у сусрет запосленим родитељима. Циљ истраживања и самог пројекта јесте да се види какво је стање на терену и шта ми као институција можемо да урадимо и предложимо другим надлежним министарствима, како би се однос те две сфере живота запослених родитеља довео у равнотежу”, казала је Александра Чамагић, помоћница министра за бригу о породици и демографију, на представљању истраживања.

„Питање којим смо се бавили у истраживању је како запосленима омогућити усклађивање рада и родитељства и тиме им период одрастања деце учинити мање стресним, а истовремено како послодавцима предочити да задовољни запослени више доприносе продуктивности самог предузећа. Важно је направити спрегу, где ће послодавци изаћи у сусрет родитељима, било неким обликом флексибилног радног времена, било на неки други начин, и тиме обезбедити обострану корист. Ако можемо да нађемо нешто позитивно у протеклој Ковид години, то је онда чињеница да је пуно послодаваца успело да истестира рад од куће, као један облик флексибилног радног времена. Циљ је да се тај облик рада, и када пандемија прође, прихвати као једна нормална опција која се може често користити када су у питању запослени родитељи. Један од података истраживања нам каже да би великом проценту родитеља (скоро 90 одсто), када би требало да мењају посао, од пресудног значаја било то да ли нови послодавац нуди неку форму флексибилног радног времена”, навела је демографкиња Гордана Бјелобрк, координаторка пројекта „ЈЕДНАКИ“ и коауторка истраживања „Јединице локалне самоуправе и усклађивање рада и родитељства“ и „Усклађивање рада и родитељства – послодавци и запослени“.

„У Србији, тек свака пета општина или град имају дефинисане активности усмерене на помоћ породицама са малом децом, самохраним родитељима или младим брачним паровима које запошљавају, а које би им омогућиле боље усклађивање рада и родитељства. Међутим, у јединицама локалне самоуправе итекако се размишља о таквим олакшицама, јер чак 43 одсто упитаних општина које се тренутно не баве стратешким правцима у овој области, ипак планира да се убудуће активно укључи у афирмацију родитељства, и изнађе и примени решења која омогућавају лакше усклађивање посла и приватног живота. Додатно, већина општина, њих 78,4 одсто, свесно је потребе да својим запосленима обезбеди институционалне услове за усклађивање рада и родитељства и да на тај начин повећа њихову продуктивност, што за крајњи резултат има остваривање бољих пословних резултата јединица локалне самоуправе. Највећи простор за будуће деловањеистраживање види у увођењу различитих облика флексибилног радног времена, које је један од најкоришћенијих модела олакшица послодаваца у свету, док код нас још није довољно заступљено”, истакла је Гордана Јордановски, коауторка истраживања „Јединице локалне самоуправе и усклађивање рада и родитељства“.

У оквиру пројекта „ЈЕДНАКИ“, Фондација Дивац израдила је и два приручника, за послодавце и за запослене, са циљем да се тај партнерски однос ојача али и да се запосленима пруже информације о правима из области рада и запошљавања, са посебним акцентом на жене.

Извор: www.divac.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]