Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљени резултати 3. истраживања јавног мњења о ставовима грађана Србије према европској мигрантској и избегличкој кризи

Објављено 27.06.2017.

divac_usaid_istrazivanje_izbegliceДржавни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић 19. јуна је учествовао на Округлом столу на коме су представљени резултати трећег истраживања ставова грађана Србије према избеглицама и избегличкој кризи.

Истраживање јавног мњења је спроведено поводом Међународног дана избеглица, у оквиру пројекта „Подршка локалним заједницама у одговору на избегличку кризу“, који реализује Фондација „Ана и Владе Дивац“ у сарадњи са Америчком агенцијом за међународну сарадњу – USAID. У трећем истраживању учествовало је 2700 испитаника, старих 15 и више година, из Београда, Димитровграда, Лајковца, Прешева, Сјенице, Тутина, Суботице и Шида. Како показују резултати истраживања, највећи број грађана и даље има позитиван однос према мигрантској популацији и саосећају са мигрантима.
Државни секретар Ненад Иванишевић је истакао да је задовољан резултатима истраживања, и да није ни очекивао да буду другачији имајући у виду чињеницу да наш народ има велико искуство у прихватању и збрињавању миграната и избеглица током ратова 90-тих година. Говорећи о тренутној ситуацији, Иванишевић је нагласио да је поносан што је део Владе која се према мигрантима понаша одговорно, хумано и у складу са свим међународним конвенцијама, истовремено водећи рачуна и о свом становништву.

На скупу је наглашено да је Република Србија пример доброг управљања мигрантском кризом, и да су њени грађани познати по гостопримству, што показују и резултати истраживања. Такође, истакнут је и значај партнерства и сарадње свих актера, Владе Репупублике Србије, невладних и међународних организација, као и међународне заједнице, у циљу превазилажења проблема и санирања последица мигрантске кризе.

Извор: www.minrzs.gov.rs

***

У просторијама Impact Hub-а, поводом Светског дана избеглица, Фондација „Ана и Владе Дивац“ и Америчка агенција за међународни развој (USAID) 19. јуна су представиле резултате трећег истраживања јавног мњења о ставовима грађана Србије према европској мигрантској и избегличкој кризи спроведеног у седам општина погођеним избегличом кризом – Сјеници, Тутину, Суботици, Шиду, Прешеву, Лајковцу, Димитровграду, као и у Београду.

Марко, Лазовић, директор агенције за истраживање јавног мњења Пропозитив истакао је како „3/5 грађана Србије саосећа са мигрантима, али да очекују да сада Међународна заједница, укључујући Светску банку и Европску унију, полако замењују улогу наше Владе“.

„Поверење у медије је опало, али је зато порасла видљивост кампање Фондације ‘Ана и Владе Дивац’ и USAID у локалним заједницама где је истраживање спроведено – грађани су примећивали билборде, радио поруке,“ додао је Лазовић.

Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, истакао је да „је поносан на то што је део Владе која је хумана и да је 16 милиона евра који помажу избеглицама добијено из различитих фондова, да ниједно социјално примање у Србији неће бити угрожено јер се помаже избеглицама.“

„Око милион људи је прошло кроз Србију“ додао је он, одговарајући на питање новинара.

John Young, шеф одељења за правну заштиту избеглица UNHCR, истакао је да је за Србију везан и приватно и да тренутно борави у нашој земљи, али да је примећивао хуманост Србије и њен одговор на избегличку кризу и док је живео у иностранству: „Србија је пример хуманог одговора. Грађани ове земље су познати као пријатни и гостољубиви људи али су били принуђени да прихвате људе који беже од рата и њихов одговор је одличан.“

„Још један фактор осим грађана и саме државе у одговору на избегличку кризу је НВО сектор где је пример Фондација ‘Ана и Владе Дивац’ која ради сјајне ствари и пре свега помаже угроженој деци”, додао је John Young.

Alex Gainer, директор Канцеларије за стратегију и координацију програма, USAID је изјавио да је Влада Србије прави пример доброг одговора на кризу, а доказ за то је и 2/3 грађана који имају позитиван став према избеглицама. “USAID је од почетка избегличке кризе издвојио 2 милиона америчких долара за помоћ, а део тога је и сарадња са Фондацијом ‘Ана и Владе Дивац’. Мислим да је кључно што у Србији Влада, НВО сектор и међународне организације сарађују и резултат је снажна јавна подршка захваљујући информацијама које смо обезбедили. Србија је пример за друге, како се треба понашати у избегличкој кризи”, истакао је он.

Ana Koeshall, директорка Фондације „Ана и Владе Дивац“ се посебно захвалила присутним медијима јер „помажу да створимо позитивну слику о мигрантима и ономе што радимо што показује и треће истраживање.“ Она је додала да се Фондација „Ана и Владе Дивац“ од почетка мигрантске кризе, августа 2015, активно укључила у решавање проблема, али и да је ова криза са 65.000.000 људи који су у свету напустили своје домове, највећа миграција од Другог светског рата и глобална криза.

„Од 2016. заједно са USAID реализујемо пројекат ‘Помоћ локалним заједницама у одговору на избегличку кризу’ у оквиру које смо имали бројне волонтерске акције, обновили школе, вртиће, сређивали кутке за децу и донирали болнице“.

Истраживање јавног мњења спроведено је у оквиру пројекта “Подршка локалним заједницама у одговору на избегличку кризу” који реализује Фондација “Ана и Владе Дивац” у сарадњи са Америчком агенцијом за међународну сарадњу – USAID. Истраживање је реализовано у мају 2017, а спровела га је агенција ПроПозитив.

Кликните да преузмете документа:

Извор: www.divac.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]