Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен каталог електронских услуга Града Београда

Објављено 21.09.2015.

kataloggubgКаталог електронских услуга Града Београда, настао као резултат вишемесечне сарадње Министарства државне управе и локалне самоуправе, Града Београда и Дирекције за електронску управу,  представљен је 21. септембра у Писарници Града Београда. Осмишљен како би грађанима и привредним субјектима омогућио да послове према Граду обаве online – без физичког одласка на шалтер, без чекања у редовима и уз бројне новчане уштеде, каталог је доступан на Националном порталу еУправа.

Каталог тренутно броји 156 услуга, од чега је 100 намењено физичким, а 56 правним лицима. Процењује се да ће прелазак са класичног на електронско пословање умањити издатке Града за неколико десетина милиона динара. Најзначајнија уштеда свакако ће бити у папиру, јер се само за штампањем извода из Матичне књиге рођених из градске касе издвоји око 35 милиона динара на годишњем нивоу.

Др Кори Удовички, потпредседница Владе РС и министарка државне управе и локалне самоуправе отворила је конференцију тако што се најпре обратила грађанима који су чекали у реду Градске писарнице. Она их је позвала да послове према Граду од сада обављају online – са свог рачунара и из свог дома или канцеларије.

Министарка се затим осврнула на значај који модеран и функционалан каталог електронских услуга носи Београђанима, али и Градској управи.

– Градоначелник и ја смо дошли да вас обавестимо да ће овакве слике иза нас, чекања у реду грађана, трошења времена и новца, бити све мање од данас. Заједнички смо поставили преко 150 најчешће коришћених услуга намењеним грађанима и привреди на национални портал еУправе. То значи да Београђани од сада могу да, од своје куће, преко свог рачунара, бесплатно,  остваре своје право. Заједнички грабимо ка модерној управи, оријентисаној ка грађанину и привреди. Сада ће грађани моћи да пријаве инспекцији или комуналној полицији одређене неправилности, да пријаве проблеме у стамбеној згради, да остваре увид у одређене документације и слично са свог рачунара. Посебну пажњу смо обратили на труднице и породиље, које сада могу да потражују накнаде за одсуствовање са посла, дечије додатке и једнократне исплате за рођење детета у удобности свога дома, истакла је потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички.

Она је додала да је ово је један важан корак у реформи јавне управе – у оријентацији администрације као сервиса грађана и привреде. Следећи важан корак је усвајање и новог Закона о општем управном поступку, који ће омогућити и увести обавезу размене података из службене евиденције међу државним органима. Уз овај Закон и пребацивањем одређених регистара (подаци матичних књига у електронском облику) у електронску форму, многе уштеде ће се остварити. Примера ради, када би се само престало штампање Извода из Матичне књиге рођених, градска каса би уштедела око 35 милиона динара на годишњем нивоу.

– Београд је овим потезом направио својеврсну револуцију у животима Београђана и ја им на томе честитам! Очекујем од грађана да траже од својих представника локалних самоуправа да поступе исто, рекла је Кори Удовички.

Градоначелник Синиша Мали, истакао је да је метрополи попут Београда и свим њеним грађанима потребна модерна еУправа која ће скратити редове и повећати транспарентност и ефикасност. Он је искористио прилику да позове друге државне и локалне самоуправе да искористе постојећи каталог услуга Београда и огласе своје услуге на Националном порталу еУправа.

– Електронска управа је један од приоритета ове градске администрације, и потпуно је у складу са нашом политиком штедње. То је доказ да можемо, и без додатних новчаних средстава, да се модернизујемо, смањимо гломазност администрације и олакшамо живот грађана. Београд је модеран град, а ми на овај начин пратимо технолошке напретке и динамику живота наших суграђана, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали.

Дражен Маравић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе РС и Сандра Пантелић, начелница Градске управе демонстрирали су приступ једној од каталошких услуга и осврнули се на конкретне смернице за коришћење Националног портала еУправа.

Национални Портал еУправа основан је у јуну 2010. године, као најједноставнији начин да се смање редови, избегне корупција, а повећају транспарентност и ефикасност у раду. Данас броји више од 300.000 активних корисника и око 550 различитих услуга доступних грађанима и привредним субјектима.

Извор: deu.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Започело информисање о превенцији и имунизацији против COVID-19 у циљу смањења додатне рањивости маргинализованих група током пандемије

Brošure o zaštiti od virusa COVID-19 na romskom i srpskom jeziku

SIPRU, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, социјално укључивање, инклузија, здравље, здравствена заштита, јавно…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]