Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен Посебан извештај о дискриминацији старијих

Објављено 24.05.2021.

Predstavljanje Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijihПовереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и председник Народне скупштине Ивица Дачић заједно су организовали јавно слушање у Народној скупштини Републике Србије поводом представљања Посебног извештаја о дискриминацији старијих који је институција Повереника израдила уз подршку Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA). Скуп је окупио бројне званичнике владиних и међународних институција, као и представнике невладиног сектора.

Ивештај је припремљен како би се указало на актуелно стање и изазове равноправности, као и могуће начине за превазилажење ових проблема. Унапређење положаја старијих подразумева континуиран рад и коришћење свих расоложивих законских механизама, како би овај процес био успешан. У оквиру извештаја приказани су и резултати истраживања о положају старијих у Србији које је  Повереник спровео прошле године у сарадњи са UNFPA.

У уводном обраћању, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици подсетио је да су старији једна од најрањивијих група у друштву, али и истовремено извор колективног знања, талента, искуства и мудрости. Фабрици је такође подсетио да је Европска комисија у јуну 2020. објавила први Извештај о утицају демографских промена у ЕУ на основу ког је у јануару ове године представљена Зелена књига о старењу у којој се указује на значај јачања међугенерацијске солидарности: „Европска унија подстиче промене у области социјалне инклузије за старије грађане у државама кандидатима као што је Србија. Наше партнерство је природно и логично јер поштовање фундаменталних права је предуслов за приступање ЕУ.“

Посебан део извештаја посвећен је проактивним политикама и препорукама за унапређење положаја старијих које се односе, између осталог, на социјалну сигурност, друштвену укљученост, спречавање дискриминације и насиља, унапређење система здравствене заштите и измене прописа о социјалној зашитити.

„Међигенерацијска солидарност је изузетно важна и морамо је неговати и промовисати. Због тога сматрам да је важно да организујемо јавно слушање у Скупштини и да разговарамо о проблемима са којима се суочавају старији,“ казао је у уводном обраћању председник Народне скупштине Ивица Дачић.

Повереница за заштиту и равноправност Бранкица Јанковић истакла је да поштовање и заштита људских права старијих грађана мора бити стављено у фокус јавних политика: „Ми као друштво имамо предност и потенцијал, сходно нашем културном идентитету и доброј традицији, која подразумева поштовање старијих грађана и односе међугенерацијске солидарности и размевања.“

На скупу се у видео поруци обратила и регионална директорка UNFPA Алана Армитаж: „Посебан извештај о дискриминацији старијих грађана представља критичну прекретницу, али и визију не само за Србију већ и за читав регион.“

Након представљања најважнијих података из Посебног извештаја, одржана су два панела посвећена међусекторској сарадњи државних органа и улози цивилног сектора у унапређењу положаја старијих.

Европска унија тренутно подржава неколико пројеката у Србији чији је циљ побољшање положаја старијих грађана: „Повећано учествовање старијих жена у јавном и политичком животу” који спроводи Удружење грађана „Снага пријатељства Amity“, „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих криза“, као и „Оснаживање старијих жена: Превенција насиља кроз промену социјалних норми“ које спроводи Црвени крст србије.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]