Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен Први извештај о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина за први и други квартал 2016.

Објављено 29.11.2016.

izvestaj_akcioni_plan_nacionalne_manjineКанцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије саопштила је да је 28. новембра представљен Први извештај о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина за први и други квартал ове године.

Скуп су отворили директор Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, помоћник министра правде и председник преговарачке групе за Поглавље 23 Чедомир Бацковић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самуправе Иван Бошњак и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио.

Пауновић је том приликом упознала присутне са резултатима првог циклуса извештавања о спроведеним активностима у првом и другом кварталу ове године, и навела да се велики број доспелих и континуираних активности (приближно 87 одсто) реализује од стране више од 80 носилаца и партнера назначених Акционим планом.

Такође, Пауновић је назначила да ће даљем унапређењу система праћења и извештавања о реализацији Акционог плана значајно допринети и контакт особе, одређене испред институција задужених за спровођење активности у Акционом плану, као и да ће Канцеларија у наредном периоду наставити да координира, подржава и унапређује њихов рад и међусобну сарадњу.

Она је истакла да је Канцеларија за људска и мањинска права Први извештај превела на енглески језик, али да је у плану да се он преведе и на мањинске језике који су у службеној употреби у Србији.

Пауновић је указала на значај рада националних савета на унапређењу и заштити права националних мањина, и упутила позив саветима да и у будућности наставе да пружају подршку реализацији Акционог плана за остваривање права националних мањина.

Бацковић је истакао да је самим усвајањем Акционог плана за остваривање права националних мањина, Влада Србије испунила један од зацртаних циљева предвиђених Акционим планом за преговарачко Поглавље 23.

Он је навео је да усклађена методологија праћења реализације Акционог плана за националне мањине и Акционог плана за преговарачко Поглавље 23 значајно доприноси напорима за координираним и унификованим деловањем, које Влада предузима на европском путу Србије.

Бошњак је подсетио на то да је Влада, након претходних избора, образовала нови Савет за националне мањине, којем ће председавати министар државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

Такође, он је најавио да ће се у наредном периоду одржати седнице Савета, где ће се разматрати Први извештај о спровођењу Акционог плана, као и друга питања од значаја за остваривање права националних мањина у Србији.

Бошњак је рекао да је у претходном периоду Влада Србије пуно урадила на развоју дијалога и обезбеђивању развоја права и слобода националних мањина радећи са националним саветима на Акционом плану за остваривање права националних мањина, што Први извештај о његовом спровођењу јасно показује.

Орицио је истакао да је побољшање положаја и интеграције националних мањина кључно за функционисање инклузивног и демократског друштва.

Као мултикултурално и мултиетничко друштво, Србија је усвојила веома напредан правни оквир да би осигурала заштиту мањинских права, спречила дискриминацију по свим основама и пружила подршку бољој интеграцији људи из мањинских заједница у политички и јавни живот, оценио је он.

Орицио је нагласио важност спровођења мера и активности у циљу унапређивања права националних мањина, као и посвећеност Мисије подршци Влади Србије на овом пољу, наводи се у саопштењу.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]