Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Прилика за оне које послодавци нису хтели

Објављено 16.01.2013.

connectУскоро почиње адаптација простора на Тргу Николе Пашића за будући Центар за социјално предузетништво. Простор од 322 квадратна метра на Тргу Николе Пашића број 8 ускоро ће постати први Центар за социјално предузетништво, који би требало да помогне хиљадама социјално угрожених људи у Београду да уз стручну и адекватну подршку лакше дођу до посла. Процењује се да само у престоници има око 17.000 људи, који да ли због тога што су избегла лица, жртве породичног насиља, особе са инвалидитетом нису могли да се запосле.

Адаптација простора код градског парламента могла би да почне ове недеље, а после месец и по дана центар би већ могао да буде отворен, кажу у Градској управи.

– Осим изложбено-продајног дела, где ће своје место наћи производи већ постојећих социјалних предузећа, Центар за социјално предузетништво имаће и едукативни део, где ће заинтересоване особе моћи да се обуче за конкретна занимања. Активности центра биће усмерене на лица која се налазе у стању социјалне потребе, затим на лица којима није обезбеђено право на професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, особе старије од 50 година које су без своје кривице остале без посла, самохране родитеље у стању социјалне потребе, жртве породичног насиља, лица која су корисници права на материјално обезбеђење породице, лица која су издржала казну затвора, припаднике ромске заједнице, избегла и расељена лица – рекао је члан Градског већа Ацо Петровић приликом прошлонедељне посете предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом „Лола предузетништво“.

Петровић је навео да Словенија у сектору социјалног предузетништва годишње приходује више од 10 милиона евра. Он је такође истакао да је неопходно да предузећа за професионалну рехабилитацију плаћају мањи ПДВ, да имају мања издвајања за личне дохотке, како би постала конкурентна на тржишту, као и да на њиховим производима постоји посебно обележје да је реч о производима у оквиру социјалног предузетништва.

У Секретаријату за социјалну заштиту, који је носилац пројекта о социјалном предузетништву, надају се да ће уз подршку Министарства рада и социјалне политике и Националне службе за запошљавање успети да реше проблем незапослености поменутих категорија људи.

Оспособљавање кадрова

Секретаријат за привреду издвојио је шест милиона динара за субвенционисање машина и опреме за предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање.

– Очекујемо да се ова предузећа активно укључе у програм даљег развоја социјалног предузетништва, који спроводимо у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту. Осим отварања нових радних места, ова предузећа биће од велике помоћи у даљем стручном оспособљавању кадрова, како бисмо добили квалитетну радну снагу коју бисмо понудили осталим привредним субјектима и на тај начин смањили незапосленост у овом сектору”, рекао је недавно секретар за привреду Александар Милошевић.

За отварање центра више од 50 милиона динара

За отварање Центра за социјално предузетништво из буџета града за ову годину издвојено је укупно 50.692.000 динара. Само радови на санацији и адаптацији простора на Тргу Николе Пашића 8 и стручни надзор над њима коштају 44.000.000 динара. За намештај је намењено 4.692.000 динара, док је за набавку аутомобила за потребе центра планирано 2.000.000 динара.

Р. Марковић

Извор: http://www.danas.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]