Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Проглашени добитници награде ВИРТУС за 2015. годину

Објављено 27.01.2016.

virtus_dobitnici_2015На свечаној церемонији у Београдској филхармонији проглашени су добитници награда ВИРТУС за филантропију за акције и програме који су спроведени током 2015. године. Награде су уручили: Његова екселенција Мајкл Кирби, амбасадор САД у Републици Србији, његова екселенција Филип Пинингтон, амбасадор Канаде у Републици Србији, господин Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Републици Србији, Радојка Николић, председница ВИРТУС жирија и Биљана Дакић Ђорђевић, извршна директорка Траг фондације. Награде су додељене у 5 главних категорија, а додељена су и 2 специјална признања:

Главна награда за допринос на националном нивоу – Делта Холдинг д.о.о. Београд, за програм “Засад за будућност“ који пружа финансијску и стручну подршку социјалним предузећима у области пољопривреде као и могућности пласмана робе кроз Делта Аграр и продавнице Yuhor.

Награда за допринос локалној заједници у којој компанија послује – JTI International а.д. Сента за донације у новцу, опреми и волонтерском раду запослених. Својим донацијама, JTI је помогао Савез инвалида рада, Народну кухињу у Сенти, Дневни клуб за старе на Новом Београду и Београдску филхармонију.

Награда за мало и средње предузеће – Нордеус д.о.о. из Београда, за подршку кампањама “Битка за породилишта” и “Битка за школе” као и за подршку Свратишту за децу и Прихватилишту за децу. Нордеус своју подршку даје кроз новчане донације и донације опреме и услуга, а значајно је и волонтирање њихових запослених који бесплатно едукују ученике и студенте у својој заједници.

Дугорочна партнерства између пословног и непрофитног сектора – GlaxoSmithKline LTD за њихово десетогодишње партнерство с БЕЛхосписом које је крунисано програмом ПУЛС! који се спроводи већ 2 године. У оквиру овог програма, GSK омогућава својим запосленима да у периоду од 6 месеци волонтирају у БЕЛхоспису. Један од најбитнијих резултата ПУЛСа је израда стратешког плана за покретање капиталне фандрејзинг кампање за изградњу првог стационарног хосписа у Србији као и стратегије за имплементацију палијативног збрињавања у градовима широм Србије путем сателит програма сличних концепту БЕЛхоспис центра.

Награда за индивидуални допринос филантропији – Миломир Главчић, пензионер из Канаде, за многобројне донације упућене институцијама и грађанима у Србији. Миломир је у протеклој години Општој болници Студеница упутио донацију за набавку магнетне резонанце, а Дому здравља у Рашкој донирао је новац за набавку модерног амбулантног возила, ЕКГ-а и дефибрилатора. У протеклој години донирао је новац за мост преко Ибра у Краљеву и за изградњу Дома културе с вртићем у Јошаничкој бањи. Локалној школи донирао је новац за награде за три најбоља ђака из сваког одељења, а сваке године становницима свог села шаље новчану помоћ. Иако у свој родном крају није био већ шест деценија, процењује се да је Миломир до сада укупно донирао преко 6.000.000 евра за различите иницијативе. О свом доброчинству каже “Задовољан сам што моје мало некоме значи много. Ако сам некоме умањио невоље и олакшао живот па се тамо далеко, у мојој Србији, неко тој мојој помоћи радује, ја сам срећан.”

Специјална награда за лични допринос у пружању помоћи избеглицама – Гордан Пауновић за несебичну подршку пружену избеглицама у транзиту кроз Србију. Гордан је у овом периоду обезбедио преко 1.200.000 динара финансијске подршке, велике количине одеће, обуће, играчака за децу, хране и хигијенских средстава. Своја искуства је неуморно делио на Фејсбуку, мотивишући тиме више стотина грађана да се укључе у акције за помоћ избеглицама. Организовао је бројне акције као што су Доручак са избеглицама и Фудбал у парку, али и иницијативе за отварање ИнфоПарка. ИнфоПаркови данас постоје у Београду, Димитровграду и Прешеву и свакодневно раде с више хиљада избеглица. Приче о Гордановом активизму и посвећености обишле су цео свет.

Специјална награда за мало предузеће – Гирос Плус д.о.о. из Београда, за иницијативу “Уторак је дан за Гирос!”. Ово предузеће је већ две године члан Круга донатора Свратишта за децу и у континуитету донира своје производе деци која живе или раде на улици.

Девети конкурс за награду ВИРТУС спровела је Траг фондација уз подршку Европске уније, Балканског фонда за демократију и у директном партнерству са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID). Конкурс је био отворен за све домаће и стране компаније, корпорације, јавна и државна предузећа, мала и средња предузећа, медијске куће, корпоративне фондове и фондације и појединце.

ВИРТУС награда, установљена 2007. године, прва је и најзначајнија награда за филантропију у Србији која промовише друштвено одговорно пословање као саставни део одрживог развоја компанија, али и индивидуални допринос филантропији.

Извор: www.tragfondacija.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]